|
Sanayi ve ithalatın üçte biri, ihracatın da beşte biri İstanbul'da denetim ediliyor. Bu sayede İstanbul, Türkiye'nin besin denetim ve üretim merkezi konumunda.
|
28.06.2015
746
|
İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, gıdayla ilgili bütün süreçlerin 350 personelle vilayet müdürlüğünce denetlendiğini vurguladı.
Türkiye'de endüstri ve ithalatın üçte biri, ihracatın da beşte birinin denetim edildiği İstanbul, adeta besin ve ihracatın üssü konumunda bulunuyor.
Sadece çiftçilere 18 milyon lira desteğin sağlandığı İstanbul'daki tarımsal faaliyetleri ve yeni projelerini İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül anlattı. Türkiye'de ithal gıdaların büyük çoğunluğunun İstanbul'da 350 personelle denetlendiğini söyleyen Aygül, şehrin ilk iktisat sırasında istisnasız gıdanın geldiğini belirtti. Yüzde 64'lük besin ithalatının İstanbul kapısında işlem yapıldığına dikkati çeken Aygül, bunun yüzde 40'nın vilayet müdürlüğünce denetlendiğini aktardı. Aygül, “Oteldeki besin tarımından restoranlarınkine kadar tutun besin satılan, tüketilen her yere, alışveriş merkezi AVM'lerdeki mağaza zincirlerine kadar birçok alanda arkadaşlarımız kontrol yapıyorlar. İstanbul'da, Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi'mize kayıtlı olan 110 bin besin iş yeri mevcut'' dedi.
11 YIL ÖNCE GIDA DENETİMLERİ ZAYIFTI
Geçmiş senelerde ürünlerin iyi bir denetimden geçmediğini kaydeden Hamit Aygül, önceki yıllarla bugün gelinen aşamayı kıyaslanamayacak düzeyde besin denetiminde büyük atılımın yapıldığını anlattı. Hamit Aygül; ''Gıdada bundan 11 sene evvel belediyeler sıhhat müdürlüğü ziraat vilayet müdürlüğü yetkiliydiler fakat yetki karışıklığı ve yetkisizlik gibi bir vaziyet laf konusu olduğu için doğru düzgün bir kontrol yapılamıyordu. Yapılan denetimde de etkin bir sonuca ulaşılamıyordu. 2004 yılında çıkan besin kanunuyla beraber gıdanın bir bir sorumlusu oldu” diye konuştu.
20 BİN KAYITDIŞI İŞLETME
Tüm besin imal eden yerlerin kendilerinden besin tasdik belgesi almak zorunda olduğunu ve bunu yapmayanların ilk adımda bin 400 lira ceza aldığını aktaran Hamit Aygül, İstanbul'daki işletmeleri Anadolu'dakilerle kıyasladığımızda biraz daha fazla denetçiye gereksinim olduğunu ve eğitimli denetçi bulmakta zorlandıklarının altını çizdi. Aygül, “Başlangıçta vilayet müdürlüklerimiz direk vilayet müdürlüğü bünyesinde bu denetimleri faaliyetler yürütürken imkânların gelişmesiyle geçen sene 106 bin kontrol yapıldı. Bizim bu sene hedefimiz 150 bin kontrol yapmak. Denetim yaptığımız sayı kadar o derecede de etkin kontrol gerçekleştirmek de mühim. 110 bin işletmenin dışında 20 bin civarında kayıtsız işyerinin olduğu kanaatindeyiz. Bu sene tümünü kayıt altına almayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Aygül, Ramazan öncesi vatandaşların güvenli besin ile buluşmasının nihai derece mühim olduğunu aktardı.