|
Manisa Doğa ve Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürlüğü'nce başlatılan 'Manisa Lalesi' projesi kapsamında, kente özgü lalenin diğerlerine göre genetik farklılıkları ortaya çıkarılacak.
|
24.06.2015
613
|
Manisa Doğa ve Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, geçen yıl 24 Nisan'da başlatılan 'Manisa Lalesi' projesi çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Projenin 54 bin liraya mal olacağını belirten Bayrak, "Projenin esas amacı Manisa'ya özgü lalenin yayılış noktalarını tespit etmek, koruma altına almaktır. Şu anda tespit çalışmalarımız sürüyor. Spil Dağı'nda ve bazı ilçelerde lalenin yayılış yerlerini tespit ettik. Manisa lalesi için özellikle Spil Dağı'nda doğal koruma alanı oluşturacağız. Proje kapsamında Manisa lalesinin genetiğini de çıkaracağız. Bundaki amacımız Manisa lalesinin dünyadaki diğer lalelerden ayrı olan özelliğini çıkarmak. Bunun için çalışmalara 2016 yılında başlayacağız. Manisa lalesinin kendine has özelliğini ortaya çıkarmış olacağız" diye konuştu.
Spil Dağı Atalanı Mevkii'nde 'Manisa Lalesi Botanik Bahçesi' oluşturacaklarını dile getiren Bayrak, "Böylece Manisa lalesi yetiştiriciliğine başlayacağız. Spil Dağı'nı gezmeye ve incelemeye gelenler; bu botanik bahçemizi de ziyaret ederek Manisa lalesini görmüş olacak" diye konuştu.
Oluşturacakları botanik bahçesinde Manisa lalesi soğanı da yetiştireceklerini belirten Bayrak, "Ürettiğimiz lale soğanlarını daha sonra ekonomik amaçlı olarak değerlendirebiliriz. Mesela belediyelerimiz park, bahçe ve sokaklara farklı yerlerden getirdikleri laleleri dikiyorlar. Üreteceğimiz lale soğanları ile böylece Manisa'daki belediyelerimiz kendi bölgelerine kente özgü laleyi dikmiş olabilirler" dedi.
Önümüzdeki aylarda Spil Dağı'nda yetişmiş ve dağın ismini almış 14 bitkiyi kitap haline getireceklerini söyleyen Bayrak, "Spil Dağı Milli Parkı'nda 78 endemik bitki bulunmaktadır. Bu bitkilerden 14'ü Spil'de yetiştiği için ismini Spil Dağı'ndan almıştır. Örneğin Spil Nakıl Çiçeği, Spil Arenaryası, Spil Civan Perçemi, Spil Dikeni, Spil Peygamber Dikeni, Spil Dağı Çayı, Spil Mercan Kökü, Spil Kekiği gibi endemik bitkiler isimlerini Spil Dağı'ndan almıştır. Bu bitkileri fotoğraflaştırıp bir kitap haline getirip tanınmasını sağlayacağız. Hem Spil'imiz hem de ilçelerimiz şifalı endemik bitkiler konusunda gerçekten çok zengin bir bölge. Artık bu bitkilerimizin gün ışığına çıkma vakti gelmiştir. Eğer Manisa şifalı bitkiler hususunda bu kadar zengin bir il olmamış olsaydı Mesir Macunu ilimizde yapılıp şifa olarak halka saçılmazdı" diye konuştu.