Ramazan ayı için en çok satışı yapılan yiyecekler ise bamya, hurma, kuru üzüm, kuru kaysı, incir ve sucuk içi malzeme oldu. Esnaf, Ramazan ayına birkaç gün kala satışlarda yaşanan artıştan dolayı sevindi.
Onbir ayın sultanı Ramazan ayı geldi.
Ramazan ayı ile birlikte çarşı pazarda hareketlendi. Uzun zamandır satış yapmakta zorlanan esnaf, Ramazan ayı bereketiyle yüzünün güldüğüne dikkat çekiyor. Ancak bazı ürünlerin satışları oldukça fazla. Bu durum esnafın yüzünü daha çok güldürüyor. Talepler fazla olunca esnaf, bamya, hurma, kuru üzüm, kuru kaysı, incir ve sucuk içi malzemesi yetiştirmekte zorlanıyor. Güllaç için alınan Antep fıstığının ise fiyatı 130 lirayı bulması nedeniyle yerini daha ucuz olan ceviz aldı.
Kayseri’de gıda ve kuruyemiş satışı yapan Ertunç Gıda Sahibi Ahmet Duran Ertunç, pazar günüden itibaren Ramazan hazırlıkları için yapılan alışverişte bir patlama yaşadıklarını söyledi. Ertunç, müşterilerin daha çok kendilerinden iftar sofralarının vazgeçilmezi olan bamya aldıklarını belirterek, “Bamya satış fiyatımız 100 lira. Böyle olunca insanlarımız daha önce neredeyse almıyordu. Satışı bile olmuyordu. Ama Ramazan ayı gelince bamya satışlarımız arttı” dedi.
Ertunç, hurma satışlarının da önemli oranda arttığını belirterek İran hurmasının 10 liradan, Medine hurmasının ise 35 liradan sattıklarını belirtti. İran hurmasının küçük ve lif azlığı nedeniyle çok tutulmadığını aktaran Ertunç, “İnsanlarımız genelde Medine hurması alıyor. Çünkü oldukça iri ve lifli. Lifli olması tüketiminde insanlarımız içen tokluk hissini daha fazla vermesi, lifli olması nedeniyle de uzun süre oruç tutacak insanlarımızın mide ve bağırsaklarını çalıştırarak kabızlık ve benzeri rahatsızlıktan uzak tutacak.” diye konuştu.
Esnaf Ertunç, Ramazan ayının yaz günlerine dek gelmesi nedeniyle hoşaf tüketiminin arttığını ifade ederek, hoşaflık için kuru kaysı, kuru siyah üzüm, kuru siyah çekirdeksiz üzüm, kuru sarı çekirdeksiz üzüm satışlarının çok fazla olduğunu ve talepleri yetiştirmekte zorlandıklarını anlattı. Ertunç, tatlı için incir alındığını dile getirerek, kuru üzüm fiyatlarının 8 liradan başladığını, kuru kaysı fiyatlarının 15 liradan, Azerbaycan’dan ithal edilen kuru siyah çekirdeksiz üzümünde 18 liradan satışa sunulduğunu anlattı.
Fiyatının pahalı olması nedeniyle Antep fıstığının daha az alındığını aktaran Ertunç, “Antep fıstığının kilosu 130 lira. Maalesef bezelye çekimiyle karıştırılmış Antep fıstığı satılarak insanlarımız kandırılıyor. Vatandaşımız fiyat pahalılığı nedeniyle Antep fıstığı yerine 40 liraya ceviz içi alıyor. Ceviz içi satışlarımız ise, Ramazan için baklava yapacak olan vatandaşlarımız sayesinde oldukça arttı. Sucuk içi malzemesi olarak baharat satışlarımız yüksek. İnsanlarımız aldıkları kıymayı baharatla karıştırarak kendi evlerinde sucuk yapıyorlar. Hazır satın alınan sucuklarda baharatın fazla olması insanlarımızı böyle bir alternatife itiyor. Baharatını daha az atarak gün içinde aşırı baharattan dolayı su ihtiyacı fazla hissetmiyor. Ramazan ayı biz esnaf için bereketiyle geldi.” şeklinde konuştu.