|
Kavak Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından, ilçede 25 dekar alanda karabuğday ekimi yapılarak, sonraki yıllarda karabuğday ekiminin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
|
11.06.2015
652
|
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergin Taş, yaptığı açıklamada, karabuğdayın insanların sağlıklı beslenmesinde, çölyak hastalarının düzenli ve dengeli beslenmesindeki önemine değindi.
Karabuğdayın, ilçede çiftçilere yeni bir gelir kapısı olması için çalıştıklarını aktaran Taş, "İlçemiz çiftçilerine karabuğdayı tanıtmak ve daha karlı bir üretim yaptırmak için kendi imkanlarımızla tohum temin ederek ilçe merkezi ile bir kaç mahalledeki toplam 25 dekar alanda ekim yaptırdık" dedi.
Çiçeklenme süresi 45 gün olan karabuğdayın aynı zamanda bal üretiminde nektar kaynağı olarak kullanıldığına da dikkati çeken Taş, şunları kaydetti:
"Çok yönlü kullanım alanına sahip olan karabuğday bir çok yöresel ürünün, ekmek, makarna, şehriye, kraker, kurabiye gibi temel gıda maddelerinin, sirke, bira, çay, bal ve ispirto gibi çok sayıda sanayi ürününün üretiminde ve hayvan beslenmesinde kullanılmaktadır. Türkiye'de yaklaşık 800 bin çölyak hastası olduğu, bu kadar kişinin glütensiz ürün ile beslenmesinin önemli bir sağlık sorunu olduğu ve glütensiz gıdaların fiyatlarının yüksek olması sebebi ile de alım gücü düşük hastalar için önemli bir problem teşkil ettiği literatürlerde belirtilmektedir. Tedavisi şimdilik mümkün olmayan bu hastalar ancak diyetle hayatlarını sürdürebilmektedirler. Karabuğdayın ülkemizde üretimiyle, ülkemizde bulunan çölyak hastaları da ucuz ve güvenilir besin kaynağına kavuşmuş olacaklardır."
Taş, isteyen üreticilere Kavak Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'ne kayıt olmaları halinde karabuğday tohumu temin edebileceklerini sözlerine ekledi.