Gümüşhacıköy Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Arslan, çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı.
Arslan, yaptığı açıklamada, hububat hasadından sonra toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla mücadele edilmesi, yabancı ot kontrolü ve hasat sonrası artıkların ekonomik bir değer taşımadığı düşünceleriyle ve çoğu zaman bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde anız yakma olaylarıyla karşılaşıldığına işaret etti.
Hububat hasadı sonrasında geriye kalan anızın yakılmasının orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açtığına, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkardığına işaret eden Arslan, bölgede anız yakma sonucunda çıkan yangınlarda her yıl milyarlarca liralık maddi zararlar meydana geldiğini söyledi.
Anız yangınlarının bir çok zararının olduğuna değinen Arslan, şunları kaydetti:
"Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Anız yakılması su ve rüzgar erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgar ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır. Amacımız, tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi için alınacak önlemleri ve çiftçileri bilinçlendirerek halkın anız yangınlarına karşı hassasiyet göstermesini sağlamaktır."
Anızı yakmadan ortadan kaldırmanın yolları olduğunu belirten Arslan, "Biçerdöverle hasattan sonra tarlada kalan saplar sap parçalama makinesi ile parçalanıp, parçalanmış saplar tırmıklarla toplanmalıdır. Biçerdöverle hububat hasadı, toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır, böylece kalan sap miktarı az olacağı için çürümesi ve mikroorganizmalar tarafından parçalanması daha kolay olacaktır" dedi.
Anızların daha çabuk parçalanıp organik maddeye dönüşmesini sağlamak amacıyla toprağa kalan sapın yüzde 1'i kadar azot dengeleme gübresi verilmesi gerektiğini vurgulayan Arslan, anız yakanlar ve yaktıranlar hakkında yasal işlemlerin yapılarak cezalandırılacağını, anız yakımını görenlerin mahalle muhtarlarına, belediye başkanlığına, jandarmaya, polise, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne veya İlçe Ziraat Oda Başkanlığına ihbarda bulunmalarını istedi.
Arslan anız yakmanın cezasının ise her dekar için 35,16 lira olduğunu, orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde yakılması durumunda ise cezanın beş kat artırıldığını vurguladı. - Amasya