|
Süleyman Demirel Üniversitesi, kentteki gül sanayii atıklarını gübreye dönüştürmek için proje hazırladı.
|
26.11.2012
834
|
2 bin metrekare alan üzerine kurulacak gübreleme tesisinde yılda 21 bin ton gül atığı ekonomiye kazandırılacak. Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini tek başına karşılayan Isparta, gül turizmiyle de kent ekonomisine katkı sağlıyor. Isparta'da yapılan 'gül turizmi' kapsamında kente gelen ziyaretçiler gül bahçesinde gül topladıktan sonra gülün fabrikalarda işleniş aşamalarını gözlemliyor, gül ürünlerinin tüm aşamalarına tanıklık ediyor. Geçen yıl 230 bin turistin konakladığı Isparta'da bu sayı günübirlik ziyaretçilerle 650 bine ulaşıyor. Isparta'nın bu yılki hedefi ise 1 milyon ziyaretçi.
Isparta'da her yıl yaklaşık 7 bin 500 ton gül çiçeği toplanıyor ve 4 ton gül yaprağından 1 kilo gül yağı elde ediliyor. İlde rekolteye göre ortalama 500 kilo gül yağı elde ediliyor ve gramı 18 TL'den kozmetik devi ülkeler Fransa, Almanya, ABD ve İsviçre'ye satılıyor.
SDÜ, kent ekonomisinin can damarını oluşturan gül üretiminden daha fazla yararlanılması için 'Bitkisel ve Hayvansal Üretim Atıklarının Organik Gübre Olarak Değerlendirilmesi' adlı proje geliştirdi. Üniversite, gül yağı üretimi, gül ürünleri ve gül turizmiyle kente girdi sağlayan 'gül'ün atıklarının da ekonomiye kazandırılması için adım attı.
SDÜ Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kelen, hayvansal ve bitkisel atıkları organik gübre haline getirecek bir proje hazırladıklarını, projenin altyapı çalışmalarının da tamamlandığını söyledi. Projenin Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından finanse edildiğini aktaran Prof. Dr. Kelen, kampüs içinde 2 bin metrekare alan üzerine kuracakları gübreleme tesisinde yılda 21 bin ton gül atığını gübreye dönüştürerek ekonomiye kazandıracaklarını kaydetti.