|
Muş'un Malazgirt İlçesi'nde bir işletmeci Rusya'dan gelen tarım aletlerini üretmek için Doğu Kalkınma Ajansı'ndan (DAKA) aldığı hibe destekle hayalini kurduğu imalat atölyesini kurdu.
|
13.11.2013
360
|
Muş’un Malazgirt İlçesi’ne bağlı Gölağılı Köyü’nde yöresel hayvancılık yapan Mehmet Çelik isimli çiftçi de DAKA'dan aldığı hibe destekle hayalini kurduğu modern hayvancılığı yapmaya başladı.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Van, Muş, Bitlis ve Hakkari’deki işletmecilerin hayallerini gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor. Muş'un Malazgirt ilçesinde tarım aletleri tamiratıyla uzun yıllar uğraşan Tarsan Tarım Aletleri İmalatçısı Fecri Çıplak, Rusya'dan gelen ot toplama tırmığının imalatını yapmak için bir işletme kurdu. 1999 yılında önce Halk Bankası’ndan KOBİ kredisi alan Tarsan firması, 2007 yılında Doğu Anadolu Kalkınma Programı'na (DAKP) sunduğu proje ile 62 bin 500 Euro, hibe desteği aldı. İşletmesinin üretim kapasitesini artırmak isteyen firma bu kez 2009 yılında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na (DAKA) sunduğu proje ile hayalini kurduğu tarım aletleri imalatını gerçekleştirmeye başladı. DAKA’dan aldığı hibe desteği ile makine ekipmanını yenileyen firma ürün çeşidini 2'den, 5'e, işçi sayısını 10'dan, 15'e, üretim kapasitesini de yüzde 400 artırdı.
"DAKA İLE YÖRESEL HAYVANCILIK’TAN MODERN HAYVANCILIĞA GEÇİŞ YAPTIK"
Muş’un Malazgirt İlçesi’ne bağlı Gölağılı Köyü’nde yöresel hayvancılık yapan Mehmet Çelik isimli çiftçi de DAKA'dan aldığı hibe destekle hayalini kurduğu modern hayvancılık yapmaya başladı.
Hükümetin başlatmış olduğu çözüm süreci ile birlikte yasak olan meraların kullanıma açılması, devletin sağladığı yeni kaynaklarla birlikte bitme noktasına gelen hayvancılık yeniden canlanmaya başladı. Malazgirt’in Gölağılı Köyü’nde dededen, atadan kalma yöresel hayvancılık yapan Mehmet Çelik, isimli çiftçi 10 adet büyükbaş hayvanla ailesini geçimini sağlarken, yıllardır hayalini kurduğu modern hayvancılığa DAKA aldığı hibe destekle başladı.
2010 yılında DAKA’ya sunduğu modern hayvancılık projesinin kabulünden sonra 220 bin hibe desteği alan Çelik, 40 adet gebe düveyi Avusturalya’ya giderek satın aldı. Gebe düvelerin doğum yapmasıyla birlikte süt sağımının da başladığını belirten Göldağı Hayvancılığın İşletmecisi Mehmet Çelik, DAKA ile gerçekleşen modern hayvancılık serüveninin şu şekilde anlattı: "Hayvancılığı baba mesleği olarak yapıyorduk. Aktif olarak hem hayvancılık hem de çiftçilikte yapıyordum. Çiftçiliğe 10 adet büyükbaş hayvanla başladım. Malazgirt’te DAKA’nın hayvancılığa destek ilanlarını gördüm. Bir projeye hazırlayarak DAKA’ya sundum. Projemiz onaylanınca 220 bin TL hibe desteği aldım. Paranın hesabıma aktarılmasından sonra 44 gebe düveyi satın almak için Avusturalya’ya gittim. Hayvanlar gelince yeni ahırlar yaparak modern hayvancılık yapmaya başladım. Hayvanlar doğum yaptıktan sonra günlük olarak 750-800 litre süt almaya başladık. Sağımı modern şekilde yapıyoruz. Aynı zamanda soğuk hava depomuzda var. Süt pazarımızda da şuan bir sıkıntı yok. Hatta en kolay sattığımız ürünümüz süt. Bitlis’in Ahlat ilçesinde faaliyet gösteren Reis Süt Fabrikası hergün ürünümüzü kapımızda parasını peşin ödeyerek alıyor. Şuanda ahırımızda gebe düvelerin yavruları ve daha önceki benim hayvanlarımla birlikte sayı 105’e çıktı. Modern hayvancılık hayalim DAKA sayesinde gerçeğe dönüştü. Hibe desteği olmasaydı kendi imkanlarımla kesinlikle bunu gerçekleştiremezdik. Bundan sonraki hedefim ise büyükbaş hayvan sayısını 500’e çıkarmak. Şuanda bizim en büyük sıkıntımız binalarımızın yetersiz olması. Allah’ın izniyle 2014 yılında öncelikle bina ile ilgili sorunlarımızı gidermek istiyoruz." dedi.