Afrika’nın en büyük gıda fuarlarından 3. Senegal Uluslararası Gıda ve Gıda Teknolojisi Fuarı (SIPAL), sona erdi. Sektörün önde gelen onlarca yerli ve yabancı firmasının katıldığı organizasyon, başkent Dakar Uluslararası Fuar alanında gerçekleşti.
Her yıl geleneksel olarak yapılan ve üç gün süren fuara 12 ülkeden 25 Türk firması olmak üzere 103 firma katıldı. Fuarda ağırlıklı olarak gazlı içecek, süt ürünleri, et ve tavuk ürünleri, konserve ürünler, temel gıdalar, yağlar, şekerli mamuller ve paketleme teknolojileri başta olmak üzere pek çok ürün yer aldı.
Senegal Uluslararası Gıda ve Gıda Teknolojisi Fuarı'na Çorum'dan katılan ve değirmencilik işi yapan firma yetkilisi Zeynep Alıcı, “Altmış yıldır değirmencilik sektöründe çalışıyoruz. Anahtar teslimi projelerde yapıyoruz. Etütten, montaja, yol vermeye ve değirmen yapımına kadar birçok konuda hizmet veriyoruz. Senegal’e ilk gelişimiz. Güzel bir potansiyele sahip. Umuyoruz ki bu fuar sayesinde yeni müşterilerimiz olur.” şeklinde konuştu.
Fuar kapsamında özellikle ekonomik ortaklık anlaşmalarının hazırlanması bağlamında, ürün kalitesini artırarak, pazar fırsatlarının en iyi şekilde değerlendirilmesi hedefleniyor.
Senegal Ticaret Bakanı Alioune Sarri, “Bugün burada hepimiz için adil fırsatlar sunan bir fuardayız. Adil fırsatlar, çünkü ürünlerini satmak veya tanıtmaya gelen birçok firma bir arada. Burada bulunan birçok firma işbirliği ile kendi ürünlerinin kalitesini artırabilir. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyümesi için fuar çok iyi bir fırsat. Gıda fuarı sayesinde ekonomik ve ticari ortaklıkları teşvik ediyoruz. Hatta endüstriyel işleme sektöründe veya ambalajı sektöründe faaliyet gösteren Türk, Faslı, Fransız, İtalyan gibi diğer ülkeden gelen işletmelerin yatırımlar yapmasını istiyoruz."diye konuştu.
SENEGAL EKONOMİK FIRSATLAR SUNUYOR
Senegal, 13 milyon nüfusuyla Batı Afrika’daki diğer ülkeler ile ticaret yapılmasına imkân veren stratejik bir konuma sahip. Batı Afrika ülkesi, gelişmişlik düzeyi açısından Afrika'nın önde gelen ülkelerinden. Uluslararası raporlara göre küresel krizden en az etkilenen ülkeler arasında yer alan Senegal'de Türk işadamları için özellikle potansiyel sunan sektörler arasında sağlık, eğitim, taşımacılık, enerji ve su dikkat çekmekte.
Altyapı ve inşaat, ülkede en çok yatırım yapılan alanlar olup, özellikle ulaştırma sisteminin rehabilitasyonuna ilişkin, Dünya Bankası tarafından desteklenen projeler mevcut. Ülkede tarım, ambalaj, tekstil, ayakkabı, oto yedek parçası, beyaz eşya gibi konularda küçük ölçekli yatırımlar mümkün. Senegal, stratejik konumu ile bölgesinde ticarete el verişli imkânlara sahip.