|
Geçen yıl çiftçiler için adeta altın değerinde olan samanın bu yıl bol olması yüzleri güldürdü. Geçen yıl ülke genelinde saman sıkıntısı yaşanması fiyatları ikiye, üçe katlamasına sebep olurken, bu yıl ise saman fiyatı geçen yılın fiyatlarına göre yüzde 70-80 oranında düştü.
|
24.07.2013
488
|
Yozgat’ta çiftçilik yapan Ali Sarı, geçen yıl saman fiyatlarının çok yükseldiğini ancak bu yıl sap bolluğundan dolayı saman fiyatlarında büyük düşüş olduğunu söyledi. Saman fiyatlarının düştüğünü, fakat diğer girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu ve hayvanların para etmediğini belirten Sarı, "Çiftçinin malı ve ürünü hiç para etmiyor. Ürünlerimiz sürekli düşüyor, hayvan yemi yükseliyor, tarlaya attığın gübre yükseliyor, mazota her gün zam geliyor, fakat çiftçinin ürününe ise bir şey yok. Buğday için fiyat açıklanıyor, ürünlerimiz tüm yemlik fiyatını en düşükten alınıyor. Saman fiyatının düşmesi önemli değil, tarım ve hayvancılıkta diğer girdilerin düşmesi lazım." dedi
Ailecek hayvanclık ve çiftçilikle geçimlerini sağladıklarını belirten Ali Sarı, "Benim 400 küçükbaş, 50-60 kadar da büyükbaş hayvanım var. Buna rağmen ben geçimimi sağlamakta zorluk çekiyorum. 5 oğlum da yanımda, ailecek hayvanclıkla çiftçilikle uğraşıyoruz. Bir kuzu 2-3 torba yem yiyor, o da 150 lira tutuyor, kuzunun fiyatı zaten 200-300 lira. Aynı şekilde 6 ay önce bir ineğimi ,kilosu 11 liradan, 2 bin 400 TL’ye kestirdim. Bu hayvanıma 2 ton yem yedirdim o da 800 liradan bin 600 TL yaptı bunun neresi kazançlı, nasıl geçimimizi sağlayacağız. Köylü çok perişan." diye konuştu.
Hakan Sarı da samanın geçen yıl altın kadar değerli olduğunu belirterek, "Bu yıl Allah'a şükür saman çok ucuz, geçen yıl bir römork saman 150-200 liradan satıldı. Bu yıl 50 ila 100 lira arasında satılıyor." dedi. Erkan Sarı ise geçen yıl samanın çok pahalı olduğunu, bu yıl ise düştüğünü söyledi. Sarı, "Hayvancılık yapanlar açısından çok iyi oldu samanın ucuzlaması. Geçen sene 200 liradan satılan samanın çeteni bu yıl 50 ila 100 lira arasında satılıyor." dedi.
Amasya’dan günübirlik Yozgat’a gelip, kamyonla saman ve balya götürdüğünü belirten İbrahim Geçer de "25 yıldır bu işi yapıyorum. Allah’a şükür ekmek paramızı kazanıyoruz. Geçen yıl bir kamyon balya 10 bin liraydı. Bu sene aynı balyayı bin 200, bin 300 liraya alıyorum. Yozgat’tan götürüp Amasya’da satıyorum. Yozgat'ta çok fazla sap var. O kadar fazla ki biçerdöver yukardan biçmiş ve çiftçiler sapı yakıyor. Tarlada kalan ekin sapları milli servettir, yakılmasın. Geçen yıl saman sıkıntısı çok büyüktü, bu sene saman sıkıntısı yok." şeklinde konuştu.
Cihan