Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen imza törenine katılan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, 2015 yılında Gaziantep'e kazandırılan proje sayısının 232 olup, yıl sonuna kadar yatırımcılara verilecek hibe tutarının 79 milyon 547 bin 323 olduğunu kaydetti.
Gaziantep'in geçen yıl Türkiye tarım ihracatının yüzde onunu gerçekleştirdiğini anımsatan Yerlikaya, Gaziantep çiftçisinin gayretlerinin taktire şayan olduğunu kaydetti.
Yüzölçümü itibariyle Gaziantep'in büyük bir araziye sahip olmadığını ancak var olan arazinin yüzde 50'sinde tarımla uğraşıldığını belirten Yerlikaya, şöyle konuştu:
"Bu arazilerin 10 yıl içerisinde yaklaşık yüzde 50'sinin sulu tarım arazisi haline getirilmesi için çalışmalar var. Gaziantap Türkiye ihracatının yüzde 4.2'sini yapıyor. 6 milyar 600 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştiren Gaziantep, 1 milyar 800 milyon dolarlık kısmını tarım ürünleriyle gerçekleştiriyor. Türkiye'nin tarımsal ihracatı 18 milyor dolar civarında. Gaziantep geçen yıl tarım ihracatının yüzde onunu yapmış. Bu noktada taktiri hakeden bir şehir."
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Pakdil de 2002 yılında 23 milyor dolar olan tarımsal hasılatın bugün 61 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin tarım hasıla itibariyle dünyanın 7., Avrupa'nın ise 1. tarım ekonomisi haline geldiğini belirtti.
Bakdil, "Bunları elbette siz değerli çiftçilerimiz yaptı. Bizler de sizlere destek olmak istedik. Bu dezstekler de bu çerçevede gerçekleştirildi. Gaziantep destekler itibariyle üçüncü sırada. Gaziantep kendisinden beklenmedik bir şekilde hayvancılık noktasında bir atılım gerçekleştirdi. Sadece GAP kapsamında Gaziantep'e verilen destek miktarı 44 milyon lira" diye konuştu.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı çalışmaların 13 yıldan beri şahidi olduklarını ifade ederek, çiftçilerin kentin en önemli hazinesi olduğunu ifade etti.
Desteklerle çiftçinin yaşam kalitesini arttırmak için çok sayıda çalışmanın yapıldığını, ancak daha gidilecek çok yol olduğunu dile getiren Şahin, "Kalkınma yerelde başlayacaksa bizim mutlaka çiftçiyi merkeze almamız gerekiyor" dedi.
Şahin, belediye olarak çiftçilere yapılan tohum desteği konusunda da bilgi verdi.
Konuşmaların ardından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında "Tarımsal Destekleme İmza Töreni"ne geçildi.
İmzaların atılmasının ardından ise 44 kadın çiftçiye eğitim sertifikaları verildi.