|
Basra aşılanması için Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından basra aşılama çalışmalarına başlandı.
|
20.05.2015
674
|
Muğla’nın Dalaman İlçesi’nde arıcılığın geliştirilmesi, çam balı üretiminin ve koloni sayısının arttırılması için ormanlık alanlarda Basra aşılanması için Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından basra aşılama çalışmalarına başlandı.
Basra aşılama çalışmaları hakkında bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergün Akdeniz; “Dünya çam balı üretiminin yüzde 90-92’sini ülkemiz, ülkemiz çam balı üretiminin ve sahalarının yüzde 75-80’ni de Muğla’dadır.
Muğla İlimizin yüzde 68’i ormanlarla kaplıdır. Muğla çam sahalarının yüzde 14.46’sı çam pamuklu koşnili “Marchelina hellenica” ile bulaşıktır. İlçemizin 13 orman mahallesi mevcuttur. Çam balı üretimi Muğla’nın tüm ilçelerinde yoğun bir şekilde yapılmaktadır. İklim koşulları, toprak yapısı ve orman yapısı itibariyle Muğla ili Çam Basra Böceğinin ana vatanı kabul edilmektedir.
Muğla çam balı tamamen Muğla ili coğrafyasında üretilmekte, üretimin tüm safhaları bu coğrafya içerisinde gerçekleşmektedir. Muğla çam balı, Muğla coğrafyası, ormanları ve Muğla ili ile özdeştir. Bu coğrafyanın dışında kalan herhangi bir bölgede, Muğla çam balının sahip olduğu niteliklerde çam balı üretilmesi mümkün değildir. İlçemizde AKS kayıtlarına göre 217 arıcı ve 48 bin 260 adet koloni mevcut olup, arıcılığın geliştirilmesi ve koloni sayısının arttırılması için gerekli çalışmalarımız devam etmektedir. Bu çalışmalarımızın en önemlisi ilçemizdeki Basralı ağaç sayısının arttırılmasıdır. İlçemiz; Kızılkaya Mahallesindeki Kızılçam ağaçlarında Çam Basra aşılama yapıldı.
Mahalle Muhtarı Ramazan Yavuz, Ramazan Türk, Fethi çiçek, Mehmet Aydın (İzzet Oğlu), Zeki Şahin, Nevzat Akdeniz ve Seyfi Aydın’a imece usulü çalışmalarından ve katkılarından dolay teşekkür ederiz. Çalışmalarımız diğer başvuruda bulunan mahallelerimizde de devam edecektir. Çam balı, halk arasında basra denilen çam pamuklu koşnili böceğinin çıkardığı tatlı sıvının, bal arıları tarafından depolanması ile oluşmaktadır.
Basra böceği bölgemiz sahil şeridi boyunca kızılçam, Halep çamı ve fıstık çamı ormanlarında yoğun olarak yaşamaktadır. Basranın topraktan çam ağacının gövde ve dallarına tırmanarak ağaca bulaştığı, beyaz, renksiz ve tatlı bir sıvı salgıladıkları ve bu salgının da çam balının ana kaynağı olduğu bilinmektedir. Ağustos ve Ekim aylarında arılar bu salgıları toplayarak eşsiz tat ve aromada ki Çam Balını oluşturmaktadır” dedi.