|
Ülkemizin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan fındıkta, verim ve kaliteyi arttırmak için Trabzon'da farklı çalışmalara imza atılıyor.
|
24.03.2014
344
|
Trabzon Ticaret Borsası'nın koordinatörlüğünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sürdürülen ve sektörle ilgili tüm kurum ve kuruluşlarca da desteklenen "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi" kapsamında alışılmış ocak sisteminin dışına çıkılıyor. Proje kapsamında oluşturulan örnek bahçelerde iki, sıralı ve tek dal sistemi şekliyle dikim yapılırken, Fındık Araştırma İstasyonu'nda üretilen verim ve kalitesi yüksek yeni türler de deneme dikimine tabi tutuluyor.
Aralık 2013'de başlatılan ve 2018'e kadar sürdürülecek proje kapsamında Trabzon'da 10 ayrı örnek bahçe oluşturuldu. Bahçelerde geleneksel ocak şekliyle yapılan dikim sisteminin dışına çıkılarak iki, sıralı ve tek dal şekliyle de dikimler gerçekleştirildi.
Özellikle Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Yeşilova beldesinde İhsan Mazlum'a ait yarım dönümlük bahçeye melezleme yolu elde edilip tescili yapılan Okay 28 ile henüz tescil edilmeyen Allah Verdi çeşidi tek dal sistemi ile dikildi. 35 fidanın yer aldığı ve İtalya, İspanya ve Amerika gibi ülkelerdeki fındık üretiminin yapıldığı tek ağaç sisteminin ülkemizde de verim ve kaliteyi arttırması bekleniyor. Trabzon Tarım İl Müdürlüğü ile Merkezi Giresun'da olan Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü uzmanları kontrolünde gerçekleştirilen proje kapsamında önümüzdeki yıl örnek bahçe sayısı arttırılacak.
Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, fındık bahçelerinin yaşlanmasının da etkisiyle dönümde verimin 80-90 kiloya kadar düştüğünü hatırlatarak, "Projeye ilgi büyük. Üreticilerimizin duyarlı olduklarını görüyoruz. Hedefimiz dönümde verimi 200 kilogramın üzerine çıkarmaktadır. Bunun için herkes üzerine düşen görevi yerine getiriyor" dedi.