|
Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Gülal: "Havalar bu şekilde devam ederse hiç ihracat yapamayacak duruma geliriz. Çünkü 2004'te 240 bin ton fındığımız olmuştu, bu dönemde ihracat yapamamıştık"
|
21.02.2014
376
|
Gülal yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşanan kuraklığın tarım sektörünü olumsuz etkileyeceğini belirterek, fındık üretiminde önemli bir sıkıntı bulunduğunu söyledi.
Fındığın ihraç edilen tarım ürünlerinin başında geldiğini ifade eden Gülal, bu dönemde fındık üreticilerine sigorta yapmaları konusunda uyarı yaptıklarını kaydetti.
Gülal, 1984, 1994 ve 2004 yıllarından iklim şartlarından dolayı fındıkta zarar meydana geldiğini anımsatarak, "2004 yılında kış mevsimi yine böyle sıcak gitti, fındık ağaçları da erkenden çiçek açmak yerine yaprak açmaya dönmüş, böylece fındığın yüzde 80'i zarar görmüştü. Son haftalarda gece sıcaklıkları arttı, bu, ciddi anlamda bir sıkıntı olduğunu gösteriyor. Şu anki durum çok olumsuz bir tablo ile karşı karşıyayız. Giresun, Ordu ve Samsun'da buzlanma olursa veya bütün Karadeniz bölgesinde buzlanma olduğunu düşünürsek korkunç bir tablo olur. Allah göstermesin. Fındık üretimi, şu anki iklim şartlarından mutlaka zarar görecek. Havalar bu şekilde devam ederse hiç ihracat yapamayacak duruma geliriz. Çünkü 2004 yılında 240 bin ton fındığımız olmuştu, bu dönemde ihracat yapamamıştık" şeklinde konuştu.
"Mevcut çiçeğin fındık olma ihtimali yok"
Fındıkta fiyatların çok düşük veya yüksek olmasının üreticiyi kaygılandırdığını belirten Gülal, bu dönemde üreticilere çeşitli tavsiyelerde bulunarak zararlarını en aza indirmeye çalıştıklarını bildirdi.
Gülal, havaların şu anda seyrettiği gibi gitmesi durumunda fındık ağacının yaprak açma konumuna geleceğini kaydederek, bu durumun fındık hasadını da öne çekeceğini belirtti.
Gülal, "Mevcut çiçeğin fındık olma ihtimali bana göre yüzde sıfır" diyerek, "Geçmiş tecrübelerimiz bunu gösteriyor. Son dönemde üreticiye tarım sigortası yapmalarını öneriyoruz. Mart ayında çiçeklenmeye dönmesi gereken fındık ağaçları Ocak ayında çiçeklendi. Bize bağlı birliklere sigorta konusunda rica ediyoruz. Erikte de aynı sorun var, gelecek günlerde şeftalide de aynısı olacak. Meyvecilikte kuraklıktan ziyade havaların sıcak olması ve meyve ağaçlarının erkenden çiçeğe dönüşmesi sorun oluyor. 2004 yılında fındık ağaçlarının yüzde 20'si çiçek bile açmadı. Üretici onun dallarını kesti, tekrar filiz gelişti" ifadesini kullandı.