|
Türkiye'de fındık üretiminin yüzde 8'ini karşılayan Trabzon'da üretici ve tüccarlar lisanslı depo kurulmasını istiyor.
|
6.02.2013
1056
|
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu yaptığı açıklamada, fındığın Türkiye için çok önemli bir ürün olduğunu belirterek, "Fındık ihracatı, Türkiye'nin önemli ihraç kalemlerinden biridir. Hatta fındık hiçbir girdisi olmadan net döviz kazandıran en önemli tarım ürünüdür" dedi.
Köleoğlu, Trabzon'un fındıkta söz sahibi iller arasında yer aldığına dikkati çekerek, "İlimizde yılda ortalama 48-50 bin ton üretim yapılıyor. Bu da Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 8'idir ama Trabzon için fındığın asıl değeri, ihracatıyla ilgilidir. 2012 yılında gerçekleştirilen ihracat rakamlarına baktığımızda, Trabzon'dan yapılan ihraç miktarının Türkiye toplamının yüzde 40'ı olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin geçen yıl 265 bin ton fındık ihraç ederek, karşılığında yaklaşık 1,8 milyar dolar gelir sağladığını anımsatan Köleoğlu, şöyle devam etti:
"Trabzon'un bu ihracattaki payı 717 milyon dolardır. Ancak Türkiye ihracatının yüzde 40'ını gerçekleştiren Trabzon'da yıllardan beri mücadelesini vermemize, araştırmalar yapıp, raporlar hazırlamamıza rağmen lisanslı depo bulunmamaktadır. Geçtiğimiz yıl Düzce ile Ordu'nun Ünye ilçesinde tam bir hazırlık yapılmadan, gerçek anlamda lisanslı depo denilemeyecek iki ayrı yerde sistem uygulanmaya kalkıldı ancak gerektiği kadar tanıtılıp anlatılamadığı için ilgi gösterilmemesi üzerine faaliyetleri durduruldu."
Köleoğlu, TOBB'nin isteği ile 2010 yılında "Fındık Lisanslı Depoculuğunda İdeal Depo Binasının Teknik Açıdan Yeterlilik Koşullarının Belirlenmesi Araştırması" yaptıklarını, 2011'de ise TMO'ya REYSAŞ tarafından kiralanan fındık depolarının lisanslı depoculuk yapmaya müsait olup olmadığının araştırılması konusunda proje hazırlayarak yetkililere sunduklarını hatırlattı.
TarimsalPazarlama.com