5. Fethiye Tarım, Hayvancılık, Seracılık, Gıda İhtisas Fuarı, başladı. Marmaris Fuarcılık Organizasyon (MARFO) tarafından organize edilen fuarda, Türkiye ve yurtdışından 75 firma stant açtı.
Açılış töreninde konuşan Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye ekonomisinin yüzde 60'ının turizme, yüzde 40'ının ise tarıma dayalı olduğunu söyledi.
Tarımda ticaret hacminin daha fazla olduğunu değinen Çalık, Fethiye, Seydikemer ve Antalya'nın Kaş ilçesinde üretilen ürünlerin ilçeden pazarlandığına dikkati çekti.
Çalık, bölgenin tarıma elverişli olmasına rağmen zaman zaman üretilen ürünlerin satılamadığını vurgulayarak, bu nedenle üretici birliği kurulması gerektiğini belirtti.
Bölgedeki tarımsal ürünleri işleyecek bir organize sanayi alanına da ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Çalık, şöyle konuştu:
"Yöre halkı turizmde çalışmakla birlikte tarımla da uğraşıyor.
Turizm, tek başına halkın karnını doyurmasına yetmiyor. Bu nedenle ürettiğimiz ürünleri markalaştırmamız gerekiyor. Ayrıca üretilen ürünleri ilçemizde faaliyet gösteren turizm tesislerine de tükettirmemiz gerekli. Ürünlerimiz markalaştığı zaman üreticilerimizin daha fazla gelir elde edeceğini düşünüyorum."
Bölge narenciyede Türkiye'nin lideri
Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici ise eşsiz doğasıyla gözde turizm merkezlerinden Muğla'nın ekolojik avantajları dolayısıyla önemli bir tarım bölgesi de olduğunu anlattı.
Bölgenin bereketli toprakları, uygun iklimi ve coğrafi konumuyla bitkisel ve hayvansal üretimde üreticilere büyük avantajlar sağladığını dile getiren Ekici, bu avantajları iyi değerlendiren üreticilerin daha yüksek verim aldığını söyledi.
Bölgede en çok örtü altı domates, zeytin, narenciye, badem, çam balı ve kültür balıkçılığı üretimi yapıldığını bildiren Ekici, çam balı, bal mumu ve deniz kültür balıkçılığı üretimde Türkiye'de lider durumda olduklarını kaydetti.
Ekici, bölgenin badem, nar ve örtü altı üretimiyle ülke genelinde üçüncü sırada, narenciye üretiminde ise Ege bölgesinde lider olduğunu ifade etti.
"Ülkenin ilk 3 fuarı arasında"
MARFO Müdürü Volkan Gülcan ise Fethiye'de 5 yıl önce başladıkları fuarın ziraat ve ticaret sektörleri ile belediyenin desteğiyle ülkenin ilk 3 fuarı arasına girdiğini söyledi. Gülcan, fuarda stant açan firmaların bölgedeki çiftçilere tarımla ilgili yeni teknolojileri tanıtacağını belirtti.
18 Nisan'a kadar açık kalacak.
Konuşmaların ardından fuarın açılışı Kaymakam Çalık ve diğer katılımcılar tarafından yapıldı. Fuar, 18 Nisan'a kadar açık kalacak.