Çiftçilerin büyük emek, zaman ve masrafla üretmiş oldukları ürünlerin biçerdöverlerle yapılan hasatta meydana gelebilecek dane kayıplarını en alt seviyede tutmak amacıyla, Biçerdöver Kontrol Hizmetleri ile ilgili Valilik Tebliği yayımlandı. Aydın’da hububat hasadı sırasında çiftçinin üründe yüksek oranda dane kaybına neden olan biçerdöverlerin sahiplerine ceza kapıda. Fazla dane döken biçerdöverler tespit edilmesi durumunda sahiplerine 208 TL ceza kesilecek.
Dünya’da ve Türkiye’de insan beslenmesinde en büyük temel gıdanın tahıl ve tahıl ürünleri olması nedeniyle hasat sırasında dökülen her danenin insanlığa zarar olduğunu vurgulayan Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, “Ülkemizdeki toplam arazinin üçte ikisi tahıla ayrılı olduğu halde zaman-zaman tahıl ithal ettiğimizde acı bir gerçektir.
Dünya üzerindeki ve ülkemizdeki tahıl alanları artık sınırlıdır.
Buna rağmen dünya nüfusu hızla artmakta ve açlıklar yer-yer kendisini göstermektedir. Ancak ülkemizin bir tarım ülkesi olması, gıda yönünden kendi üretimi, tüketimini karşılayabilen yedi ülkeden birisi olması bugün için mutluluğumuzdur. Ama yarın, öbür gün ve daha sonra ne olacağımızı, artan nüfusla bu felaketin bir gün bizim kapımızı da çalmayacağını kim garanti edebilir. O halde tahıl üretimimizde verim kaybına sebep olan biçerdöver ile hasattaki dane kaybını mümkün olduğunca asgariye indirmemiz gerekmektedir” dedi.
“0,6 MİLYON TON BUĞDAY ÜRÜNÜ KULLANIM DIŞI KALMAKTADIR”
Türkiye’de 1 kişinin beslenmesi için ortalama yıllık 225 kilogram buğday gerekli olduğunu ifade eden Bircan, “77 milyon nüfusumuz için 17,20 milyon ton ekmeklik buğdaya ihtiyaç vardır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 9 buçuk milyon hektarlık alana buğday ekimi için ise dekara 20 kilogram tohumluktan yaklaşık 1,9 milyon ton gerekmektedir. Yine her yıl gerek depolamada ve gerekse taşınma sırasındaki kayıpları da yüzde 3 sayarsak yaklaşık 0,6 milyon ton buğday ürünü kullanım dışı kalmaktadır. Ve ayrıca, hasat öncesi ve hasat sırasındaki kayıpların toplamını ise yüzde 3 olarak alırsak 0,6 milyon ton buğday ürünü kullanım dışı kalmaktadır” diye konuştu.
"ÖNLEMLER ALINIRSA 250 BİN TON TAHIL ZİYAN OLMAYACAK"
Tarımda en önemli ve keyifli işlerden birinin yetiştirilen ürünlerin hasat ve harman edilmesi olduğunu işaret eden Bircan, "Bir önceki yılın ekim ayından itibaren yapılan toprak işleme, ekim, gübreleme, ilaçlama gibi masrafların ve alın terinin karşılığı, Mayıs, Haziran, Temmuz aylarında başlanan verimli bir hasat ile alınmaktadır. Bu nedenle; yoğun bir emek, masraf ile yetiştirilen ve hasada gelen buğday ürününün tane dökümüne ve kalite düşüklüğüne meydan vermeden zamanında, biçerdöver ehliyeti bulunan tecrübeli operatörlerle yapılması büyük önem taşımaktadır.
Zamansız hasat, biçerdöver kullanıcılarının operatör yetiştirme kursuna katılmadığından teknik bilgilerden mahrum oluşu, kurs görmüş dahi olsa kar amacı ile biçerdöverlerin yüksek hızda çalıştırılması, biçerdöveri hububat durumuna göre her tarla için yeniden ayar yapmaması, tarlanın tesviyesinin olmaması, çiftçinin biçerdöver hakkındaki teknik bilgileri ve dane kayıp ölçüm yöntemini bilmemesi, gibi nedenler kaldırılırsa bugün Türkiye’de 250 bin ton tahıl toprağa dökülmeyecek hasat esnasında kaybedilmeyecek” ifadelerini kullandı.