Türkiye 'de 2004 yılından itibaren süne zararlısı ile mücadele ve doğal dengeyi sağlamak amacıyla sivrisineğe benzer "trissolcus" isimli faydalı böcekler üretilerek doğaya bırakılıyor.
Süne ile biyolojik mücadelede kullanılan faydalı böcekler, süne yumurtalarının içine kendi yumurtalarını bırakarak hem sayılarını artırıyor hem de sayısını azalttıkları sünelerin hububata vereceği zararı önlüyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, 2014 yılında faydalı böcekler sayesinde ekonomiye 9,2 milyon dolar kazandırılırken, havaların ısınmasıyla Adıyaman'da faydalı böceklerin buğday tarlalarındaki nöbeti başladı.
Adana Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğünden getirilen 120 bin faydalı böcek yumurtası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri ve çiftçilerce doğaya bırakıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, yaptığı açıklamada, 2004 yılına kadar süne ile mücadelede uçakla ilaçlama yapıldığını belirtti.
Bu yıldan sonra yer aletleriyle ilaçlama yapılmaya başlandığını anlatan Alan, daha sonra doğayı korumak ve çevreye zarar vermemek için biyolojik mücadeleye geçildiğini ifade etti.
Son yıllarda süne ile mücadelede Türkiye'de doğaya keklik ve faydalı böcek bırakma yöntemleri kullanıldığını dile getiren Alan, "Doğaya salınan faydalı böcekler, süne yumurtalarının içine kendi yumurtalarını bırakarak zararlı böcek yerine faydalı böcek üremesini sağlıyorlar. Böylece kimyasal ilaçlar kullanmadan süne ile mücadele diyoruz" dedi.
Türkiye genelinde bu yıl gerçekleşen yağışların rekoltenin yükselmesini sağlayacağını vurgulayan Alan, çiftçilerden süne ile mücadelede yer almalarını istedi.
Havaların ısınmasıyla süne sayısında artış yaşandığına işaret eden Alan, "Süne, sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde değil, ülkemizin her bölgesinde görülebiliyor. Özellikle bölgemizde yağışların sona ermesi ve sıcaklıkların artmasıyla süneler aniden çoğalmaktadır. Buğdaylarımız daha sertleşmeden süne gelip özüne zarar vermektedir. Bundan dolayı ülkemizin genelinde bu mücadele yapılmaktadır. Çiftçilerimizin emeklerinin boşa gitmemesi ve milli ekonomiye zarar verilmemesi için süne ile mücadele bizim için önem taşıyor" diye konuştu.
Süne ile mücadele un üretimini de etkiliyor
Adil Alan, Türkiye'nin ekmeklik un ihracatında dünya birincisi olduğunu kaydetti.
Sünenin bulaştığı alanlarda un üretiminin etkileneceğine dikkati çeken Alan, "Özellikle bu alanlarda buğday tanelerinin özünün süne tarafından yenilmesi nedeniyle buğdaylar un olarak kullanılamıyor. Dünya sıralamasında birinciliğimizin devam etmesi için kesinlikle süneyle mücadeleyi önemsiyoruz" ifadelerini kullandı. Süneyle mücadelenin etkisiz kaldığı yıllarda milyon dolarlarla ifade edilen zararlar oluştuğunu vurgulayan Alan, bunun da ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.