Maden kazasıyla zor günler yaşayan Ermenek ilçesi, kömürden sonra en önemli gelir kapısı olan elmada da şanssız bir yıl geçiriyor. Üretiminin yüzde 90'ını Ortadoğu'ya ihraç eden ancak bu yıl savaşlar nedeniyle hiç satış yapamayan ilçe halkı, market zincirleri ve toptancılardan destek bekliyor.
Kömür madeninde mahsur kalan işçilere ulaşmak için çalışmaların devam ettiği Ermenek ilçesi, ekonomik açıdan da zor bir yıl yaşıyor. 11 bin nüfuslu ilçedeki bin 500 madencinin sırtladığı ilçe ekonomisinin ikinci gelir kapısı ise elma üretimi. Çoğu madenci ailenin bahçelerinde elma üreterek ek gelir sağladığı ilçede, bu yıl kömürde olduğu gibi elmada da işler iyiye gitmiyor.
Madene çok yakın bir mesafede bulunan ve elma üretimiyle öne çıkan Büyükkarapınar köyünde bulunan Ermenek Ziraat Odası Başkanı Mehmet Keş, maden işçilerinin hemen hepsinin elma bahçesinin bulunduğunu, halen madende mahsur kalan 5 işçinin de elma üreticisi olduğunu söyledi.
İlçe merkezi ve çevre köylerdeki bahçelerde toplam 20 bin ton elma üretildiğini söyleyen Keş, bu yıl don ve hastalıklar nedeniyle ancak 5 bin tonluk ürün elde edilebildiğini belirtti.
"TEK KASA ELMA GÖNDERİLEMEDİ"
İlçede üretilen elmanın tamamına yakınının Irak ve Suriye'ye ihraç edildiğini, sezonun açılmasına rağmen şu ana kadar tek bir kasa elmanın gönderilemediğini anlatan Keş, şunları kaydetti:
"Güvenlik sıkıntıları nedeniyle bu pazarlar kapandı. Bu yıl iç piyasada da üretim fazla olduğu için köylerimize tüccar gelmedi. Yol sorunumuzun olması iç pazarda şansımızı azaltıyor. Tüccar, maliyeti artırdığı için buraya gelmiyor. Bu nedenle elmaların önemli bölümü çok ucuz fiyatlarla meyve suyu fabrikalarına gidiyor. Üretici de elmalarını kışın para eder umuduyla soğuk hava depolarına ya da evlerin altındaki depolara saklamaya başladı. Ancak bu da ek bir maliyet getiriyor. Birçok üretici de toplama maliyeti kurtarmadığı için elmayı dalında bıraktı."
Kaza sonrası çok sayıda firma ve kuruluşun Ermenek'e yardım yapmak istediğini açıkladığına dikkati çeken Keş, Ermenek elmasının tercih edilmesinin madenciye ve ilçe halkına büyük katkı sağlayacağına işaret etti.
Keş, "Meyve toptancıları ve market zincirlerinden destek bekliyoruz. Elmaların satılması ilçeye rahat bir nefes aldırır. Depolarımızda bekleyen elmaların tercih edilmesi zor günler geçiren ilçemiz için bir nebze de olsa sevindirici olacaktır. Böyle bir gelişme olursa bundan doğrudan madenci aileleri fayda görecektir. Umuyorum çağrımız yanıt bulur" diye konuştu.