Tarım kredi kooperatifleriyle çiftçinin geçen yıl kullandığı kredi miktarının 29 milyar lirayı bulduğuna işaret eden Erdoğan, bu rakamın 2002 yılının sonunda 227 milyon seviyesinde olduğunu, kullanılan kredilerle çiftçilerin teknolojisini yenilediğini, geleceğine yatırım yaptığını dile getirdi.
Erdoğan, "Allah aşkına, acaba biz 2002'de ne kadar bu ülkede traktör, biçerdöver sahibiydik, ama bugün ne kadar traktörümüz var, ne kadar biçerdöverimiz var. Başımızı iki elimizin arasına alalım ve düşünelim. Önümüzdeki dönemde çiftçimize kullandığı kredilerde sağlanan desteğin de artarak süreceğine inanıyorum" diye konuştu.
"PRİM DESTEĞİ VERİLEN ÜRÜN SAYISI 4'TEN 17'YE ÇIKTI"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkede çiftçinin meselelerini sadece ucuz mazot parantezine hapsederek bir tarım politikası oluşturulamaz" diyerek, 2003 yılından itibaren zaten çiftçiye mazot desteği verildiğini, bunun yanında 52 ayrı destek uygulamasının da hayata geçirildiğini anlattı.
Prim desteği sağlanan ürün sayısının 4'ten 17'ye çıkarıldığına dikkati çeken Erdoğan, "Ülkemizde 12 yılda üreticilerimize verilen nakit hibe desteği nedir biliyor musunuz Tam 70 milyar lira, eski rakamla 70 katrilyon lira. Böyle tarımsal üretimde Avrupa lideri kendi kendine olunmuyor, bu tür destekler var. Bunun bir politikası var, buna göre destekleri var" diye konuştu.
Erdoğan, tarım arazilerinin toplulaştırılması başta olmak üzere çiftçinin üretim gücünü artırmaya yönelik çok sayıda düzenleme yaptıklarını, sadece arazi toplulaştırılmasının bile çiftçilerin geleceği için başlı başına büyük bir reform olduğunu vurgulayarak, geçmişte tarım arazilerinin miras yoluyla küçük parçalara bölünerek, kullanılır olmaktan çıktığını, yaptıkları arazi toplulaştırmasıyla bunun önüne geçtiklerini kaydetti.
Erdoğan, "Geçtiğimiz 12 yılda, ondan önceki 40 yılda yapılanın tam 10 katı arazinin toplulaştırılması yapıldı. Yani birileri sadece sözünü etmiştir, geçtiğimiz 12 yılda ise bir fiil iş yapılmıştır" dedi.
Tarım topraklarının korunması ve amaç dışı kullanılmasını önlemeye yönelik 2005'te bir kanun çıkarıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, arazi toplulaştırması yoluyla 12 yılda 45 milyon dönüm araziyi ekonomik bakımdan verimli hale getirdiklerini söyledi.
Erdoğan, 2014 yılında da arazilerin miras yoluyla bölünerek kullanım dışı kalmasının önüne geçecek bir başka kanunu Türkiye'ye kazandırdıklarını belirterek, özellikle sulanabilir nitelikteki 85 milyon dönüm arazinin tamamını ekonominin hizmetine sunmak istediklerini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hedefin 2023 yılına kadar 140 milyon dönüm arazide toplulaştırma işlemini tamamlamak olduğunu ifade etti.
Erdoğan, "Bizler hep birlikte çalışacak üretecek gayret edecek sonra da da Allah'a teslim olacağız. Tevekkülün anlamını, ümidin anlamını en iyi çiftçilerimiz bilir, sizler bilirsiniz" diye konuştu.