|
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörlüğü Pozantı Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi koordinatörlüğünde, TÜBİTAK, ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteğiyle 'Türk-Alman Kiraz ve Elma Çalıştayı' düzenlendi.
|
30.05.2014
467
|
Büyük Sürmeli Oteli'nde gerçekleştirilen çalıştayda konuşan ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Elekçioğlu, fakülte hakkında bilgi verdi. Dünyanın en verimli ovalarından biri olan Çukurova’da, Adana’da kurulan ÇÜ Ziraat Fakültesi’nin 1967 yılından bu yana 13 bine yakın öğrenciyi mezun ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Elekçioğlu, “Mezunlarımız, Türkiye’nin değişik illerinde Türk tarımına çok önemli hizmetler vermektedir.” dedi.
ÇÜ’nün dünyanın en büyük kampüslerinden birine sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Elekçioğlu, “Bu araştırma alanlarıyla sadece günümüzde değil, gelecek onlarca yılda birçok hedefe ulaşabilecek imkanı olan bir fakülteye sahibiz. Fakültemiz, ulusal ve uluslararası birçok endüstrilerle, bölümlerle işbirliği içerisinde araştırma faaliyetleri yürütüyor. Ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yeni sulamaya açıldığı alanlarda, bölgenin bütün tarımsal faaliyetlerini yine fakültemiz öncülük etmiştir, etmeye de devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan ise Türkiye’nin 18 milyon ton meyve üretimi ile dünyanın en önemli üretici ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Favori listesinde yer alan meyvelerden 5 tanesinde dünyada üretici olarak Türkiye’nin birinci sırada olduğunu da belirten Dr. Kaplan, “8 ya da 10 tanesinde de ilk 5’e giriyoruz. Bugünkü konumuz olan kiraz ve elmada da çok iddialı konumdayız. Enstitülerimiz alternatif olabilecek, daha erkenci, daha geççi ürünler üretmek için çalışmalarını sürdürüyor. ” dedi.
Türk-Alman Kiraz ve Elma Çalıştayı’nın dili İngilizce olarak belirlendi ve 21 bildiri, sözlü olarak katılımcılara sunuldu. Toplantının sonunda hazırlanan ve katılımcıların onayına sunulan Çalıştay Raporu, oy birliğiyle kabul edildi. İki gün süren çalıştayın kapanış toplantısında ise, Almanya’nın KOBİ Enstitüsü’nden Dr. Manfred Büchele’nin katılım belgesini, ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar takdim etti. Çalıştay sonrası Alman ve Türk bilim insanları, Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsü’ndeki kiraz ve elma deneme bahçelerinde incelemelerde de bulundu.