|
Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Erkenek kasabasında bulunan kum ocakları tarım alanlarına ve elma bahçelerine büyük zarar veriyor. Bu duruma tepki gösteren kasaba sakinleri, yetkililerin bahçelerine zarar veren kum ocaklarının kapatılmasını istiyor.
|
1.11.2013
1060
|
Doğanşehir ilçesine bağlı Erkenek kasabasında bulunan kum ocakları, tarım alanlarına ve bahçelerine büyük zarar veriyor. Kum ocaklarında çıkan tozun elma ağaçlarının üstünü kaplayıp büyük zarar gördüğünü ifade eden kasaba sakinleri, elmaların yarısının çürüdüğünü söyledi. Bahçelerine zarar veren kum ocaklarının kapatılması için yetkililerden yardım talep eden kasaba sakinleri, bu zamana kadar yaptıkları girişimden bir sonuç alamamaktan yakınıyorlar.
Kasaba sakinlerinden Abdullah Çatı, "Erkenek kasabasında bulunan kum ocakları taş kırıp oradaki tarım alanlarına zarar vermekte. Taş kırma esnasında çıkan toz bahçelerin üzerine çöküp ağaçların kurumasına sebep olmakta. Meyvelerin dalından düşmesine ve kalanların da kalitesizleşmesine neden olmakta. Bahçe sahipleri bundan mağdur durumda. Aynı zamanda bu kum ocağı ruhsatsız ve CED (Çevreye Etki Değerlendirme) raporunun bulunmadığı yetkililer tarafından bize söylendi. Özel İdare'ye, BİMER'e ve valiliğe bunları ilettik. BİMER'den bize gelen bilgi bu şantiyenin CED raporunun olmadığını ve çalışmaması gerektiği yönünde ama buna rağmen çalışıyor. Bir para cezası kesilmiş. Şantiyenin çalışmaması gerekmesine rağmen çalıştığını biz biliyoruz. Elimizdeki görüntülerde onu kanıtlıyor, gösteriyor." diye konuştu.
Bahçe sahiplerinin bahçelerine işçi götüremediklerini ifade eden Abdullah Çatı şunları söyledi: "İşçiler toz altında çalışmayacaklarını söyleyip ayrılıyorlar. Elmaların kalitesi düşüyor. Böyle bir işletmenin ruhsatı olsa dahi çevreye verdiği zarardan dolayı kapatılması gerekiyor. Ömürlerini bu bahçelere vermiş, emek sarf etmiş, bir ağacın yetiştirilmesi için 15 yıl çalışmış bir kişi için emeğin bu şekilde kaybolması kabullenemez. Yetkililerin bu konuda çaba harcamalarını, gereğini yapmalarını, bu kum ocaklarının tarımsal alanlardan kaldırılmasını istiyoruz. Bu zaten yönetmelikte mevcuttur. Tarımsal alanlarda kum ocağı, kum şantiyesi olmaz. Tahmini zararımız da yılda yaklaşık 12 ton elma veren bahçelerimiz 7-8 ton verer oldu. Ağaçların dibine de 3-4 ton elmalarımız döküldü. Yetişmiş elmalar da tamamen çamurlu, tozlu ve kurtlandığı görülmekte."