|
Elbistan ilçesinde, özellikle sulu alanlarda hububat ekimi gün geçtikçe azalıyor.
|
3.06.2013
424
|
Gerek ürün çeşitliliği gerekse verimli ekim alanlarıyla adından söz ettiren Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, özellikle sulu alanlarda hububat ekimi gün geçtikçe azalıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Elbistan Ziraat Odası başkanlığı verilerine göre toplam 2 milyon 546 bin 530 dekar arazi varlığı söz konusu. Bu arazinin 1 milyon 25 bin 518 dekarı tarım amaçlı değerlendiriliyor, 294 bin 510 dekar ise kayalık ya da tarıma elverişsiz alan. 2011 yılı verilerine göre ilçe genelinde 550 bin dekar alanda buğday yetiştirilirken 50 bin dekarda arpa ve 17 bin dekarda nohut yetiştiriciliği yapılıyordu. 2012 yılında buğday ekim alanı 360 bin dekara düştü, 150 bin dekar arpa ve 56 bin dekar nohut ekildi.
Araştırmaya göre sulu alanda üretim yapan çiftçilerin büyük çoğunluğu, dane ve silajlık mısıra yöneldi. Bu yöneliş, rakamlara da yansıdı. 2011 yılında çiftçiler bin dekar alanda dane mısır, 4 bin 800 dekar alanda ise silajlık mMısır üretilken rakamlar 2012 yılında olağanüstü şekilde değişti. Elbistanlı çiftçiler, sulu alanda bin dekarlık alana 54 bin dekar daha ekleyerek dane mısır ekilen arazi oranını 55 bin dekara çıkardı. Silajlık mısır alanı miktarı ise yine 5 bin dekara fırladı. Özellikle meskun mahallere yakın noktalarda çiftçiler, hububat yerine daha fazla kar edeceklerine inandığı tarla bitkilerine yöneldi. 2012 yılında mısırın samanının bile çok değerli olması, bu yıl çiftçilerin mısıra ağırlık vermesine sebep oldu. Dane ve silajlık mısırda elde edilen rekolte 2011 yılında 25 bin 200 tonken 2012 yılında 100 bin tonu aştı.
Uzmanlar, Elbistan Ovası'nda çiftçilerin, sulu alanlarda daha fazla kar getiren ürünlere yöneldiğini belirtti. Dane mısırın Mersin Limanı'ndan ABD'ye kadar ihraç edildiğini aktaran uzmanlar, çiftçileri uyarmayı da ihmal etmedi: "Her yıl bu şekilde olacak diye bir şart yok. Geçen yıl ABD'de üretimde ilaç kalıntısı gibi sıkıntılar yaşandı. Dane mısır almak için çoğunlukla Türkiye'yi seçtiler. Bu yıl durum farklı olabilir. Çiftçilerimiz ürün çeşitliliğine yönelmeli ama dünya genelindeki tarım hareketliliklerini de yakından takip etmeli."
TarimsalPazarlama.com