Ünlütürk, şunları söyledi:
"Bilinen 8.000 bin yıllık geçmişi boyunca İzmir Bölgesi ve Limanı, Anadolu'nun batıya açılan yüzü olmuş, bölgemizde yetişen ve ülkemizin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan kuru üzüm, kuru incir, pamuk, zeytinyağı, tütün gibi ürünlerin dış dünyaya aktarım noktası olmuştur. Günümüzde ise, 18 milyar ABD Dolarını aşan Ege Bölgemiz ihracatının yaklaşık dörtte birini tarım ve gıda ürünleri oluşturmaktadır.
Bölgemizde üretilen ve dünya üretim ve ihracında söz sahibi olduğumuz çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, çam fıstığı gibi ürünler çeşitli illerde üretilmekte olup kuru kayısının yaklaşık % 40'ı İzmir'den ihraç edilmektedir. İzmirle birlikte arka sahasında yer alan Manisa ve Aydın İllerimiz, sahip oldukları elverişli coğrafi ve iklim şartları ile çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incir üretiminde Dünya Markası haline gelmiştir. Tüm dünya pazarlarında İzmir Sultanas ve İzmir Figs markaları yakından tanınmaktadır.
Ege İhracatçı Birliklerimiz bünyesinde yer alan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz üyesi ihracatçılarımız, fındık hariç 1.5 milyar dolar değerindeki ülkemiz kuru meyve ve kabuklu meyve ihracatımızın %62'ini gerçekleştirmektedir. Birliğimiz, ürünlerimizin dünya genelinde sahip olduğu haklı ün ve kalitesinin korunması için ilgili Bakanlıklar ve Üniversite ile işbirliği halinde yoğun çalışmalar yürütmektedir. Son yıllarda tüm dünyada giderek yükselen "sağlıklı tüketim bilinci" kapsamında talebi giderek artmakta olan kuru meyve ürünlerimizin çeşitlendirilmesi ve üretim hacminin artırılmasının yanında, üreticilerin zirai ilaç kalıntısı içermeyen daha sağlıklı ve kaliteli ürün üretmelerini sağlamak amacıyla çalışmalar yapmaktayız.
Etkinlik programı kapsamında, 2 Temmuz Perşembe günü Aydın'da gerçekleştirilecek işletme ve araştırma istasyonu ziyareti sırasında da yakından göreceğiniz üzere, ülkemiz kuru meyve sektöründe dünyanın en gelişmiş teknolojik ve hijyenik altyapı ve şartlarına sahip işletmelerine sahiptir. Ayrıca, ürünlerimizle ilgili Ar-Ge çalışmaları yürütmekte olan araştırma istasyonlarımız da uzun yıllardır faaliyet göstermektedir.
Ürünlerinin dünya pazarlarında sahip olduğu haklı itibarının korunması için kalite ve standartlara ve insan sağlığına uygunluğuna sektör mensupları olarak büyük önem verilmektedir. Bu konuda firmalarımız, Ekonomi Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile işbirliği içinde faaliyet göstermektedir. Uluslararası ticarette ihracatçı ve ithalatçıların dikkate aldığı başlıca standartlar arasında yer alan BM/AEK standartlarına uygunluk firmalarımızın işletmelerimizin olmazsa olmazları arasındadır.
Başlıca üreticisi ve ihracatçısı olduğumuz ürünlere ait global standartlarının belirlenmesinde onlarca yıllık tecrübe ve birikimleri ile sektör temsilcilerimizin, akademisyen ve bürokratlarımızın bundan önceki süreçlerde olduğu gibi katkılarını sunmaya devam edeceklerine gönülden inanıyorum. "diyerek sözlerini tamamladı.