Piral, yazılı açıklamasında, söz konusu anlaşmayla küçükbaş et tüketiminin arttırılmasının desteklenmesi ve üreticilere yeni pazarların sunulmasının amaçlandığını ifade etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sağladığı desteklerle, küçükbaş hayvancılığın son yıllarda önemli atılım içerisine girdiğini belirten Piral,
Türkiye'de önemli ölçüde küçükbaş hayvan potansiyeli olduğunu ve potansiyelin tüketime dönüşmesi için kamu kurumları, birlikler, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğini önemsediklerini kaydetti.
Piral, küçükbaş hayvan tedarik protokolüyle yetiştiricilerin bağlı bulundukları birlikler üzerinden ESK ile satış sözleşmesi imzalayabileceğine dikkati çekti.
Sözleşmeli alımla yetiştiricilere fiyat ve pazar garantisi sunulacağını belirten Piral, 60 kuruşa kadar da ilave alım bedeli ödenmiş olacağını ifade etti.
"Koyun kuzu etine ilgi azaldı"
Piral, toplumun beslenme alışkanlıkları değiştikçe, koyun kuzu etine ilginin azaldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Sağlıklı nesiller yetiştirmek için özellikle okul çağı çocuklarımızın beslenme alışkanlıklarını değiştirmemiz ve yeterli düzeyde hayvansal protein almasını sağlamamız gerekiyor.
Bu kapsamda Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği ile küçükbaş hayvan tedarik protokolü imzaladık. ESK olarak toplumumuzun hayvansal protein ihtiyacının karşılanması yönünde küçükbaş hayvancılığı çıkış noktası olarak görüyoruz.
Beslenmede dana ve sığır etinin yanında, zengin protein kaynağı olan koyun, keçi ve kuzu etinin de tüketilmesi için küçükbaş hayvan üreticilerimize yeni pazarlar oluşturuyoruz."
Açıklamada ayrıca Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Veysel Ayhan'ın da görüşlerine yer verildi.
Ayhan, yetiştiricilerin küçükbaş hayvanlarını pazarlama noktasında zaman zaman sıkıntılar yaşadığını belirterek, damızlık dışı anaç koyun ve keçilerin hak ettiği değerden ESK'ya pazarlanacak olmasının yetiştiriciler açısından önemli olduğunu belirtti.