|
Sarıgöllü üzüm üreticisi Mesut Akbaş (37), 17 dekarlık üzüm bağının üzerine tamamen ''Dolu Tül'' adı verilen esnek naylon ile örtü altına aldı.
|
21.04.2014
515
|
Geçen yıl Sarıgöl ve çevresinde 9 Mayıs günü meydana gelen dolu öncesi üzüm bağlarının tamamını "Dolu savar" adını verdiği sistemle örten üzüm üreticisi Mesut Akbaş, meydana gelen doludan hiç zarar görmediğini belirterek, "Üzümcünün yek korkusu dolu olayıdır. Geçen yıl, Adana'dan bizzat fabrikasına giderek 2 metre 30 santim genişliğinde, 500 metre uzunluğunda dolu tül adı verilen plastik ve esnek olan dolu geçirmeyen naylonlardan getirdim. Geçen yıl tüm üzüm bağlarımın sıralarının üzerine 2 metrelik demirlerle yükselttim. Tellerini çektim. Getirdiğim dolu tülü de üzerine serdim aralarını da çuval diker gibi çuvaldızla bir birine ekledim. 17 dekarlık üzüm bağımın tamamı dolu savar adını verdiğim sistemle tamamen örtü altına aldım. 2013 yılı Mayıs ayında yağan dolu benim örtülerin üzerinde kaldı, zarar görmedim. Çevredeki bağların tamamı zarar gördü." dedi.
Kurduğu dolusavar sisteminin yedi yıl ömrü olduğunu belirten Sarıgöllü üzüm üreticisi Mesut Akbaş, "Dolu tül adını verdiğim dolu koruyucunun kullanım süresi yedi yıl. Bu nedenle her yıl topla, tekrar örtmek maddi külfet getirmekte. Ben, yaz ve kış üzüm bağımın üzerinden örtüleri kaldırmayacağım. Dolu savar adını verdiğim sistem sadece doluya karşı değil, aynı zamanda kırağı zararına da önlemektedir." dedi.
Mesut Akbaş, bir çok meraklı tarafından üzüm bağlarındaki sistemin diğer bağcılar tarafından incelendiğini ama sistemin maliyetinin yüksek olması nedeniyle diğer üzüm üreticilerinin uygulamaya geçmekte tereddüt ettiklerini dile getirdi. Akbaş, "Kendi bağımı doluya karşı önlem aldığım için Tarım Sigortası yaptırmadım." dedi.