|
Ülkenin önemli hububat üretim merkezi olan Diyarbakır ve yöresinde buğday ve arpa hasadının sonuna gelinmesine rağmen, hububat taban fiyatının açıklanmaması üretici mağdur ediyor.
|
2.07.2014
643
|
Buğday, Arpa ve Merçimek başta olmak üzere hububat hasadının büyük ölçüde tamamlandığı Diyarbakır ve yöresinde çiftçi Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığının, taban fiyat açıklamasını beklerken, TMO'nun emanet alım yapmamasına tepki gösterdi.
VERİMDE DÜŞÜKLÜK VAR
Mayıs ayı başında bölgeye yağan yağmurların ve serin hava koşullarının hasadı yaklaşık birkaç gün geciktirdiği, Diyarbakır ve yöresindeki buğday ekim alanının geçen yıla göre aynı düzeyde olmasına rağmen verimin bölgelere göre dekarda 30 ile 50 kilogram daha az olduğu bildirildi. Çiftçi buğday taban fiyatının en az 70 ila 80 kuruş arasında açıklanmasını bekliyor.
ÇİFTÇİLER TEPKİ GÖSTERDİ
Taban fiyatının henüz açıklanmamasına rağmen Diyarbakır-Mardin karayolu üzerindeki Zahireciler Borsası’nda hareketli bir sezon yaşanırken Çiftçiler bir yandan tefecinin eline düşmemek için buğday taban fiyatının bir an önce açıklanmasını beklerken, diğer yandan TMO'nun emanet alımlar yapmamasını eleştirdi. Çiftçiler şöyle dedi:
TABAN FİYAT AÇIKLANMADI
“Taban fiyat henüz açıklanmadı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ne zaman açıklayacak belli değil. Her yıl, Mayıs ayı ortalarında fiyat açıklanırdı. Bu yıl, Haziran ayını bitirip Temmuz ayına girdik hala fiyat açıklanmadı. Karamsarlık içerisinde bekliyoruz.
TMO EMANET ALIMDA YAPMIYOR
Hükümetin açıklayacağı fiyat piyasayı belirleyecek. Mazot, gübre girdilerinin göz önüne alınarak iyi bir rakam açıklanacağını ümit ediyoruz. Şu anda hasat yapılan buğdayın fiyatı açıklanacak fiyata göre 70-80 kuruş olmalı. Eğer ofiste alım yaparsa piyasada bir dengeleme olur. Ama ne fiyat açıklayan var nede alım yapan bir kurum var."
Hububat alımındaki belirsizliğin en çok tefecilerin çiftçilere yönelik iştihanı kaparttığını ifade eden bazı çiftçiler tepkilerini şöyle dile getirdiler:
TEFECİNİN KUCAĞINA İTİLİYORUZ
"Ekim döneminde, mazot gübre desteğinde belirsizlik yaşıyoruz. Destek ne zaman verilecek, paralar ne zaman ödenecek, bekleyip duruyoruz. Günler geçiyor, sonra bir bakıyoruz ki, tefecinin elindeyiz. Gübre için, mazot için aldığımız borç, iki üç kat misli ödemeye başlıyoruz. Şimdi de, hububat ekimini yaptık. Hasad merada, bekliyor. Taban fiyat açıklanmadı. TMO'da emanet alım yapmıyor. Sanki, bilincli olarak bizler Zahirecilerin ve tefecilerin kucağına itiliyoruz. Haziran ayına girdik. Ramazan'a girdik. Buğday, arpa, mercimek tarlada, ama fiyat olmadığı için tabiri caizse beşkuruş etmiyor. Ya tefeciden borç alacağız. Ya da Zahireci ne kadar fiyat derse o kadarına satacağız. Yaşadığımız bir zulüm. Bu zülme son verilmesini istiyoruz. Tarım Bakanımız, Diyarbakırlı. Ama şuan Diyarbakır'da binlerce çiftçi mağduriyet içerisinde. Bu halimiz ne olacak?
TMO BAKANI BEKLİYORUZ
TMO Diyarbakır Bölge Müdürlüğü Yetkilileri ise çiftçilerden gelen emanet alım tepkisine karşı sessiz kalırken, "Tarım ve Gıda Hayvancılık Bakanlığı, taban fiyat ve alımların serbestliği konusunda açıklama yapmadığı için, şuan alım yapamıyoruz. Resmi açıklamadan sonra alım yapabiliriz" savunmasında bulundu.
BAKAN'A SORU ÖNERGESİ
Öte yandan, CHP Milletvekili Emre Köprülü, hububat taban fiyatının neden açıklanmadığına ilişkin Gıda Tarım ve Hayvancılık M. Mehdi Eker'e cevaplaması yönünde soru önergesi verdi. Köprülü'nün 5 maddelik soru önergesi şöyle
1. Haziran ayının sonuna gelinmesine rağmen hala buğday taban fiyatlarının açıklanmamasının gerekçesi nelerdir?
2. Mahsulünü biçen ve taban fiyatlarının her geçen gün açıklanmaması sebebiyle ciddi kayba uğrayan üreticilerimizin yüzünü güldürmek adına buğday taban fiyatlarını bir an evvel açıklayacak mısınız?
3. Açıklayacağınız buğday taban fiyatını belirlerken; bu sene yaşanan doğal afetler sebebiyle mahsulü zarara uğrayan üreticilerimizin mağduriyetlerini dikkate alacak mısınız?
BUĞDAY MALİYETİ ARTTI
4. Buğday üreticisi çiftçilerimizin geçen yıl kullandığı girdi miktarının aynısını bu yılda kullanmış olmaları, yine gübre, mazot, ilaç ve tohum fiyatlarının da yüksek olması sebebiyle buğdayın maliyetinin geçen yıla göre daha yüksek olması sebebiyle bu unsurları dikkate alarak bir taban fiyatı belirleyecek misiniz?
5. Gelecek yıl çiftçilerin üretime tekrardan devam etmesini sağlamak ve çiftçinin tüccara mahkum edilmemesi için bir politika uygulayacak mısınız?