|
Tarım Ürünleri Lisanslı Depo ve Yetkili Sınıflandırıcı Şirketleri Derneği (LİDAŞDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, devletin lisanslı depoculuğun geliştirilmesi için sağladığı teşviklerin tarımsal üretim ve ticaretinin sürdürülebilirliği açısından çok önemli bir adım olduğunu söyledi.
|
27.11.2014
579
|
Tarım Ürünleri Lisanslı Depo ve Yetkili Sınıflandırıcı Şirketleri Derneği (LİDAŞDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, devletin lisanslı depoculuğun geliştirilmesi için sağladığı teşviklerin tarımsal üretim ve ticaretinin sürdürülebilirliği açısından çok önemli bir adım olduğunu söyledi.
Lisanslı depoculuk ve yetkili sınıflandırıcılık faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak, üyeleri arasındaki dayanışmayı sağlamak amacıyla kurulan LİDAŞDER'in faaliyetleri hakkında bilgi veren Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, gelişmiş ülkelerde neredeyse yüz yıllık bir geçmişe sahip olan lisanslı depoculuğun Türkiye'de de yaygınlaşıp etkin hale gelmesi için özel sektör ve kamunun ortak hareket etmesi gerektiğini belirtti. Devletin lisanslı depoculuğun geliştirilmesi için sağladığı teşviklerin tarımsal üretim ve ticaretinin sürdürülebilirliği açısından çok önemli bir adım olduğunu kaydeden Çevik, "Sektörümüzün de belirtilen teşviklerden istifade etmek için gerekli yatırımları yapacağı ve lisanslı depoculuk sisteminin yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacağı ümidini taşımaktayız. Lisanslı depoculuk sistemine konu olan ürünlerin alım satımları 31.12.2018 tarihine kadar yüzde 2 stopaj, yüzde 20 kurumlar vergisi ve yüzde 1 oranında katma değer vergisinden istisnadır. Lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünlere 5 yıl süreyle kira desteği ödemesi yapılacaktır. Lisanslı depolarda muhafaza edilen buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, çeltik, pirinç, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, ayçiçeği için her ay ton başına 3 TL, pamuk için 7 TL, fındık, zeytin, zeytinyağı, kuru kaysı, Antep fıstığı, kuru üzüm, kuru incir için 10 TL'yi geçmeyecek şekilde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca belirlenecek tutarın yüzde 50 oranında depo kira ücreti 5 yıl süreyle lisanslı depo işletmelerine ödenecektir. Vergi muafiyetleri ve depo kira desteği göz önünde bulundurulduğunda lisanslı depoculuk sistemi üreticiler, tüccarlar, sanayiciler ile yatırım ve işletme maliyeti yüksek lisanslı depo işletmeleri açısından son derece önemlidir" dedi.
Getirilen vergi istisnalarının yanında verilen kira desteğinin lisanslı depoculuk sisteminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması açısından çok önemsendiğini ifade eden Çevik, "Bu güne kadar lisanslı depoculuk faaliyetinde bulunmak amacıyla 15 firma Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan kuruluş izni aldı. Faaliyet izni alan 6 firmanın toplam depolama kapasitesi 275 bin tondur. Kuruluş işlemini tamamlayan 15 firmanın faaliyet izni alması halinde lisanslı depoculuk faaliyeti yapılan depolama kapasitesi 630 bin tonu aşacaktır. Türkiye'de toplam hububat üretimi 35-38 milyon ton, özel sektör ve kamunun toplam depolama kapasitesi ise 23 milyon ton civarındadır. Sadece hububat göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde önemli miktarda depo açığı olduğu görülmekte olup lisanslı depoculuk sistemi, faaliyet alanına giren diğer tarımsal ürünler de dikkate alındığında depolama tesisi ihtiyacı daha da artmaktadır. Lisanslı depoculuk sisteminin bu açıdan ülkemiz depo açığının kapatılmasına önemli katkı sağlayacaktır" diye konuştu.