|
Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (DEDAŞ) Bakanlar Kurulu kararına binaen tarımsal sulama yapan çiftçilere yönelik düzenlediği 'helalleşme kampanyası'nda borcu olan çiftçilerin destekleme parasına el koymasına Siverekli çiftçiler tepki gösterdi.
|
11.06.2014
332
|
Çiftçiler, DEDAŞ'ı ateşe verdi, AK Parti, belediye ve kaymakamlık binalarını taşlayıp camlarını kırdı.
Desteklenme paralarına el konulan çiftçiler durumu protesto etti. Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde toplanan bir gurup çiftçi trafo merkezi önünde basın açıklaması yapmak istedi. Polisin izin vermemesi üzerine grup ile polis arasında arbede çıktı. Polisi taşlayan gruba tazyikli su, biber gazı ile müdahale edildi. Ara sokaklara dağılan gruba polis sert müdahalede bulundu. Farklı bölgelere dağılan grup daha sonra DEDAŞ’ın ilçe teşkilatını ateşe verdi. Ardından AK Partili belediyeye yönelen çiftçiler, belediye binasının camlarını kırdı. Belediye önünde park eden belediye başkanının da makam aracına saldıran grup aracın camlarını da indirdi. Daha sonra AK Prti ilçe teşkilatını taşlayan grup buraya da maddi zarar verdi. Adeta savaş alanına dönen ilçede, esnaf kepenk kapattı.
DEDAŞ, KENDİNİ BAKANLAR KURULU KARARI İLE SAVUNDU
Öte yandan DEDAŞ ise yaptığı yazılı basın açıklaması ile topu Bakanlar Kurulu'na attı. DEDAŞ Sözcüsü Gökay Üstün, Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nın “Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere bu borçları ödeninceye kadar 2014'te tarımsal destekleme ödemesi yapılmamasına” dair Bakanlar Kurulu kararı hakkında açıklama yaptı. DEDAŞ Sözcüsü Üstün, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren uygulama ile birlikte başlattıkları Helalleşme Kampanyası'nda büyük bir fedakârlık ortaya koyarak, bölge çiftçisine pozitif bir ayrımcılık yaptıklarını dile getirdi.
TARIMSAL SULAMADA KAÇAK ORANI YÜZDE 95’İN ÜZERİNDE
Bakanlar Kurulu kararının sadece Dicle Elektrik’in hizmet verdiği bölgedeki çiftçileri ilgilendirmediğini ifade eden Üstün, kararın Türkiye genelinde tarımla uğraşan bütün çiftçileri kapsadığını dile getirerek, “Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) göre 33 bin çiftçiyi kapsayan helalleşme kampanyasından yararlanmak isteyen borçlulardan, elektrik borçlarının tamamı yerine sadece yüzde 25’lik kısmını talep ediyoruz. Bu bölgemizde üretimin devam etmesi açısından önemli bir fırsattır” diye konuştu. Güneydoğu Bölgesi’nin 6 ilinde yıllık elektrik tüketiminin 20 milyar kilowatt olduğunu ifade eden Üstün, bunun 4 milyarının tarımsal sulama yapan 33 bin çiftçi tarafından tüketildiğine dikkat çekti. Bu tüketilen 4 milyar kilowatt enerjinin toplam kayıp kaçak oranının yüzde 95'in üzerinde olduğunu kaydeden Üstün, kayıp kaçağın en fazla tarımsal sulama yapan çiftçiler tarafından yapıldığını vurguladı.