|
MUĞLA'nın Marmaris İlçesi Orman İşletme Müdürlüğü'nce bu yıl ormanda defne yaprağı toplamasına izin verince 210 aile 10 günde 2 bin 400'er lira kazandı. 10 gün içinde yaklaşık 200 ton defne yaprağı toplandı. Çetibeli Orman İşletme Şefi Orman Mühendisi Özkan Çakıl, "Orman köylümüze ikramiye oldu" dedi.
|
2.08.2013
570
|
Çamlı Köyü’nde 1996 yılında çıkan büyük orman yangınından sonra defne yaprağı, adaçayı ve kekik toplanması yasaklandı. Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü 2005 yılında köylülerin yeniden defne yaprağı, adaçayı ve kekik toplayıp satabilmeleri için ’Tali Ürün Planı’ hazırlayarak Orman Genel Müdürlüğü’ne onaylattı. Plan gereği 2005 ve 2008 yıllarında köylülerin belli zamanda defne yaprağı, adaçayı ve kekik toplamalarına izin verildi. 2009’da getirilen yasak 2013 yılında 20 Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasında kaldırıldı. Çamlı, Çetibeli ve Karacasöğüt’te yaşayan orman köylülerine defne yaprağı, adaçayı ve kekik toplayabilecekleri bildirildi. 10 gün içinde de yaklaşık 200 ton defne yaprağı toplayan 210 aile ortalama 2 bin 400’er lira kazandı.
Çetibeli Orman İşletme Şefi Orman Mühendisi Özkan Çakıl, "İzin süresi içinde 400 ton defne yaprağı toplanacağını tahmin ediyoruz. Orman köylümüze ikramiye oldu" dedi.
Köylüden defne yapraklarını satın alan toptancı Ahmet Akak ise defne yapraklarından gıdanın yanı sıra kozmetik sanayinde de faydalanıldığını belirtti. Akak, "Biz köylüden defne yapraklarını alarak önce kurtuyoruz. Sonrasında yapraklar ile dalları ayırarak işlem için İzmir ve Denizli’deki fabrikalara götürüyoruz. Yaprakların büyük bir kısmı kutulanarak yurtdışına ihraç ediliyor. Kalanı ise ya toz halinde sofralara baharat olarak ya da sabun sanayinde kullanılıyor" diye konuştu.
Orman İşletme Müdürlüğü, sadece bölgede oturan orman köylüsüne belirli kurallar içinde toplama izni verdi. Defne hasadı dal kesimi yöntemiyle yapılırken, kesilen dalların üç yıl içinde yeni sürgünlerle aynı duruma geldiği belirtildi.