|
Trabzon Hurması üretiminin Malatya Darende de günden güne arttığı bildirildi.
|
21.10.2013
981
|
Ziraat Teknisyenleri 15 yıl önce dikilen Trabzon Hurması ağacı için “bu ağacımız Trabzon Hurması, Kahramanmaraş Hurması, Japon Hurması, Çukurova Hurması diye tanınır. Darende'de yeni yeni yetiştirilmeye başlandı. Yetiştirilmesinin en büyük nedeni iklimsel değişiklikler. Özellikle Darende'nin karasal ve Akdeniz ikliminin ortasında geçiş alanında olduğu için rahatlıkla bölgemize de yeni yeni adapte olup yetiştirilmeye başlanmıştır” dedi
Trabzon Hurması Bazı yıllar sıcaklığın -18 derecenin altına düştüğünde kuruma, dallarında yanma olmakla beraber sıcaklığın düşmediği rakımın Darende'nin düşük yerlerinde 800 - 850 rakıma kadar rahatlıkla yetiştirilebilir.
Verimli topraklara adapte olduğundan dolayı Darende bölgesinin de rahatlıkla verimli olan yerlerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Irmaklı, Ilıca, Yeşiltaş köylerinde, köy içerisinde tarım bölgelerinden ziyade bahçelerde yetiştirdiğini görebiliriz. Verimi normalde ağaç başına 150 - 200 kilo olan hurma, bahçede yetiştirildiği için tadımlık olarak yetiştirilmiştir.
Trabzon Hurması üretimini yapan Muharrem Karcı, "Darendeliler artık rahatlıkla Trabzon Hurması'nı kendi bahçelerinde yetiştirebilirler. Ben bunu 15 yıl önce dikmiştim. Dulda yerleri seviyor, bedenini kışın sarıyorum. Mayıs ayına kadar bedenini korumuş oluyor. Çok hurma oluyor. Eşe dosta dağıtıyorum yesinler diye. Yenen yerde bereket olur. Herkes bir fidanını diksin diyorum. Kivi fidanı getirip onu da deneyeceğim" dedi.
Tarımsal Pazarlama