|
Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da buğdayda verimin yüksek olması, üreticilerin yüzünü güldürdü.
|
8.06.2015
543
|
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, yaptığı açıklamada, Türkiye'de buğday hasadının ilk yapıldığı Çukurova'da bu yıl iklim koşulları ve yeterli yağış dolayısıyla dekar başına verimin yüksek olduğunu söyledi.
Verimin yüksek olmasının üreticiyi sevindirdiğini belirten Sağlam, "Geçen yıl kuraklık ve döllenme döneminde don hadisesi nedeniyle buğday üretiminde yüzde 30'lara varan kayıpla karşılaşmıştık. Bu yıl yöremizde geçen yıla oranla yüzde 40-50 arası, önceki yıllara oranla yüzde en az yüzde 20, taban arazilerde yüzde 30'a varan ürün artışı gerçekleştiğini görüyoruz" diye konuştu.
Sağlam, Çukurova yöresinde dekar başına ortalama 600 kilogram verim alındığını kaydederek, "Bu yılki hasat sonuçlarına baktığımızda çorak arazide 500-550 kilogram, sulu arazide 650-700 kilograma kadar ürün elde ediliyor. Yöremizde buğday için altın değerinde olan başağın sütlenme dönemi olan nisan ayının ikinci haftası ile mayıs ayının ilk haftası çok önemli. Özellikle bu dönemde arazilerimizin yağmuru özümseyerek alması verimi artırdı. Geçen yıl il genelinde 567 bin dekar araziye buğday ekilmiş, 222 bin ton rekolte elde etmiştik. Bu yıl 536 bin dekara düşmesine rağmen yaklaşık 300 bin ton rekolteye ulaşacağız" ifadelerini kullandı.
"Çiftçilerimiz iyi bir sezon geçirdi"
Osmaniye Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Hüsamettin Keskiner de "Çiftçilerimiz iyi bir sezon geçirdi, alınan ürün miktarından oldukça memnunuz ancak bazı yörelerde hasat sırasında yağış olması ürün kalitesini olumsuz etkilediği için çiftçilerimizi üzdü. Çiftçilerimiz, Toprak Mahsulleri Ofisine satım yapan tüccarlara fiyatları açığa bırakarak satıyorlar. Fiyatların açıklanması kısa süreli mağduriyetleri giderecektir" değerlendirmesinde bulundu.
Buğday üreticisi Arif Karakaya ise geçen sene kilogramı 0,80-0,85 lira olan buğday taban fiyatının bu yıl en az 0,90-0,95 lira olması gerektiğini savundu.