|
Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan, 'Hassas Tarım Uygulamaları' projesi ile çiftçilerin en büyük girdilerinden biri olan gübre tüketiminin yüzde 50 azaltılarak, tarla verimini arttırmayı hedeflediklerini söyledi.
|
7.01.2013
860
|
ATB Başkanı Çalışkan, dünya genelinde 'hassas tarım' alanında bir trend olduğunu belirterek, bu uygulamaların her anlamda çiftçiler için çok yararlı olduğunu ifade etti. Bu kapsamda da Çukurovada 'Hassas Tarım Uygulamaları' projesini başlattıklarını anlatan Çalışkan, "Proje ile çiftçilerin en büyük girdilerinden biri olan gübre tüketimini yüzde 40 ila 50 arasında azaltarak, tarla verimini arttırmayı hedefliyoruz" dedi.
"NE KADAR İHTİYAÇ VARSA O KADAR GÜBRE ATACAK
Çukurova çiftçisi için önemli bir projeyi hayata geçireceklerini bildiren Çalışkan, "Projeyi, 8.7 milyon dekar tarla tarımı yapılan Çukurova Bölgesi'nde öncelikli olarak 5-6 bin dönümlük bir alanda gerçekleştireceğiz. Amacımız daha sonra bu uygulamayı tüm ovaya yaymak. Belirlediğimiz tarlalarda hasat sırasında hasat makinelerine 'Verimlilik Haritalama Kiti' takacağız. Bu kit aracılığı ile önce tarlanın her birim alanının ürün verimliğini ölçeceğiz. Ardından aynı tarladan belirli aralıklarla alınan toprak örneklerinin analizleri, verimlilik haritası ile eşleştirilerek işlenecek. Daha sonra oluşturulan bu doneler, 'Değişken Oranlı Gübre Uygulama Kiti' aracılığı ile gübre atan makinalara işlenecek. Gübre atan makinalara yerleştirilen kit verimlilik haritasına göre, tarlanın neresine ne kadar ihtiyaç varsa o kadar gübre atacak" diye konuştu.
Çalışkan, projeyi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri bölümü ile yapacaklarını kaydetti. Çalışkan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Proje kapsamında ilgili çiftçilerimiz ile görüşmelere başladık. Projemize, AB veya Çukurova Kalkınma Ajansı'ndan kaynak almayı düşünüyoruz. Bu projeyi çok önemsediğimiz için gerekirse bu çalışmayı borsa kaynaklarından yapacağız. Tarıma faydalı olduğuna inandığımız her yere kaynak ayırıyoruz. Çünkü bu kaynaklar bize tarımdan geliyor."