|
Aksaray'da Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İş-Kur tarafından ortaklaşa açılacak çobanlık okulunda çobanların eğitim boyunca sigortası yapılacak ve giderleri de maaş olarak ödenecek.
|
6.02.2014
405
|
Çobanlık okulunun Türkiye'de tüm illerde açılacağını ifade eden Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Aksaray'da da okulun Şubat ayı içerisinde açılacağını söyledi. Aksaray'da çobanlık okuluna oldukça yoğun talep olduğunu ifade eden Aktürk, "Hükümetimiz çobanlara yönelik çok güzel bir adım attı. Türkiye'nin tüm illerinde çoban okulu açıyor. Biz de Aksaray'da bu okulu Şubat ayında açacağız. Şu anda 100 civarında çobanımız müracaat etti ama müracaatlar halen devam ediyor. Biz bu sayının 300 civarında olacağını tahmin ediyoruz. İl merkezimizde olmak üzere kasabalarımız ve ilçelerimizde çoban okulları açarak çobanlarımıza sertifika vereceğiz" dedi.
Hükümet tarafından yapılan bu uygulamanın her zamanki gibi teşvik olduğunu ifade eden Aktürk, "Bunun asıl amacı çobanlığı teşvik etmektir. Bu sertifikaları alan çobanları yılda en az 10 ay çalıştıran ve 250 baş ve üzerinde hayvanı olan yetiştiricilere bakanlığımız destekleme verecek. Böylelikle çobanlarımızda sigorta altına alınacak. Sigortalarının da belli bir kısmını devletimiz karşılayarak, yetiştiriciye destek olacak" şeklinde konuştu.
Eğitimin her alanda şart olduğuna dikkat çeken Aktürk, "Hayatın her alanında eğitimin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Eğitim hayvancılıkta da oldukça önemli. Çoban dediğimiz zaman sadece hayvanın başında duran kişi değil, çoban hem hayvanın veterineri, hem beslenme uzmanı ve hem de bekçisi. Çoban deyip geçmemek lazım diye düşünüyorum. Şu anda Türkiye'nin tüm illerinde çoban okulları ile ilgili hazırlıklar var. 2013 yılında 5 pilot ilde uygulama başladı ve başarı ile sonuçlandı. 81 ilin 81'inde de bu konuyla ilgili çalışmalar sürüyor" diye konuştu.
ÇOBANLAR SİGORTALI VE MAAŞLI EĞİTİM ALACAK
Açılacak olan çobanlık okullarının Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İş-Kur tarafından ortaklaşa açılacağına değinen Aktürk, "Bu üç kurum tarafından ortaklaşa yapılan bir eğitim programı olacak. Kursa gelen çobanlarımızın kesinlikle sosyal güvenliğinin olmaması gerekiyor. Aynı zamanda ilkokul mezunu olması gerekiyor. İş-Kur 3 hafta boyunca çobanlık dersine katılan çobanların sigortalarını yatıracak ve yol masrafları içinde günlük 20 TL olmak üzere toplam 300 TL ödeme yapılacak" dedi.
Eğitimin her alanda önemli olduğunu belirten çoban İsmet Üçkulak ise, okulun açılması ile geleneksel çobanlıktan bilimsel çobanlığa geçeceklerini söyledi. Üçkulak, "Çoban okullarında eğitim alarak daha tecrübeli, daha bilgili çobanlık yapacağız. Eğitim her alanda önemli. Bilinçsiz bir yetiştirici değil de, bilinçli bir yetiştirici her zaman kazanan bir yetiştiricidir. Her bilinçlendirildiğimizde verimimiz artıyor ve daha iyi kazanıyoruz. Aynı zamanda sürekli olarak kendimizi yenilemiş oluyoruz. Böylelikle daha modern bir mesleğe kavuşuyoruz" diye konuştu.
Çobanlığın geleneksel yöntemlerle yapıldığını belirten çoban Yasin Üçkulak da, "Eskiden anam babam usulü çobanlık yapıyoruz. Şimdi ise eğitimini alarak daha bilimsel ve bilinçli olarak yapacağız. O yüzden biz çobanlar bir an önce okulların açılıp eğitimini almak istiyoruz" ifadelerini kullandı.