|
Yayladağı'da tütüne alternatif olarak yetiştirilmeye başlanan çilek, alınan verim ve elde edilen gelirle çiftçileri sevindirdi.
|
21.06.2013
475
|
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yakup Karasoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından faizsiz kredi desteğiyle 3 çiftçi tarafından başlanan çilek üretiminin ilçede hızla yaygınlaştığını söyledi.
Geçen yıl çiftçilere yüzde 60 hibeyle çilek fidanı dağıttıklarını ifade eden Karasoy, bu yıl 20 ailenin 80 dekarda çilek yetiştiriciliği yaptığını kaydetti.
Tütüne alternatif olarak yetiştirilen çileğin, Yayladağı'nın toprağına uyum sağladığını ve çok iyi verim alındığını vurgulayan Karasoy, "Bir zamanlar tütün tarlalarından geçilmeyen bölgemizde artık birçok yerde çilek fidesi görüyoruz. Şuan ürünün toplanmasına başlanan bölgemizde alınan verim çok iyi. Çiftçilerimiz dekar başı ortalama 5 bin lira gelir sağlıyor. İlçemizde bu yıl çilekten 500 bin lira gelir elde etmeyi bekliyoruz" diye konuştu.
Bu yıl alınan verimin başka çiftçileri de teşvik edeceğini belirten Karasoy, çilek yetiştirici sayısının artacağını ve Yayladağı'nın bu ürünle adından söz ettiren bir yer haline geleceğini söyledi.
Pazara gitmeden tarlada satış
İlçeye bağlı Güzelyurt köyünde çiftçilikle uğraşan Cemil Köse, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün yüzde 60 hibeli fidan desteğiyle bu yıl ilk kez 3 dekar alanda çilek yetiştiriciliği yaptığını ve şuan meyveleri topladıklarını anlattı.
Daha önce ekimini yaptıkları tütün ve buğday gibi ürünlerden emeklerinin karşılığını alamadıklarını dile getiren Köse, çileğin pazarının çok iyi olduğunu bildirdi.
TarimsalPazarlama.com