Rusya'nın geçtiğimiz ay ihraç edilen 21 ton çilekte, tarım ilacı kalıntısına rastlanmasını gerekçe göstererek, ürünleri geri göndermesi Türkiye'de çilek üretimin en çok yapıldığı illerden biri Antalya'daki çilek üreticilerine darbe vurdu. Çilek ihracatında yaşanan bu kriz üzerine iç piyasaya sürülen ürün miktarının artması nedeniyle de çilek fiyatları 4 TL'den 2 TL'ye kadar düştü. Yaşanan bu düşüşe rağmen, üretilen çiçeklerin büyük bir yine de üreticilerin ellerinde kaldı.
Ürünleri ellerinde kalan çilek üreticilerine göre, ürettikleri çileklerin Rusya'nın ileri sürdüğü gibi tarım ilaçları kalıntılarından değil, dış politikadan kaynaklı ellerinde kaldığı görüşünde..
'Havalar ısındı, çilekler kızardı ama elimizde kaldı'
Havaların ısınmasıyla birlikte çileklerin kızardığını ve dış politikaların yanlışlığından dolayı ihracata gitmeyen çileklerin yurt içinde ucuz fiyata gittiğini söyleyen çilek üreticisi Faruk Dinek, çileğin bu kadar ucuzlaması kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi. Dinek, "Dış ticaret maalesef olmuyor. Bu yüzden haldeki alıcılar da bayağı fiyatı düşürüyorlar. Tüccarlarda pek gelmiyorlar artık" dedi.
Hükümetin çiftçiyi destekleme adı altından çiftçiyi daha çok yoksullaştırdığını da belirten Dinek, zarar ettiklerini, bu yüzden de çilek üreticilerinin tamamının iflasın eşeğine gelebileceğini ifade etti.
'Hükümet çiftçiyi destekleyeceğine çiftçiden para alıyor'
AKP hükümetinin çiftçiyi desteklemediğini aksine çiftçiyi sömürdüğünü belirten Cengiz Duygu isimli çilek üreticisi ise çiftçilik belgelerinin olmasına rağmen devletin kendilerine herhangi bir destekte bulunmadığını, aksine sürekli vergi adı altıda para almasından şikayetçi.
'Sağlığı tehdit edecek herhangi bir ilaç kullanmıyoruz'
Kullandıkları tarım ilaçlarının sağlığı tehdit edecek nitelikte olmadığını belirten Duygu, "Hormon gibi şeyler çilekte zaten kullanılmıyor. Çilek hormon için uygun bir bitki değildir. Domatesin salkımı değil, bu eline hormonu al sık. Kimse çileğe hormon kullanmaz ama alttan damla ile birlikte şişirici, potasyum, azot, fosfor gibi gübrelerle meyveyi büyütebilirsin. Bu da hormon değildir" dedi.