|
Adana'nın yayla turizmiyle öne çıkan Pozantı ilçesinde ilk kez ekimi yapılan çilek, köylü kadınlara gelir kapısı olacak.
|
13.09.2013
1000
|
Adana'nın yayla turizmiyle öne çıkan ilçesi Pozantı ilçesinde ilk kez ekimi yapılan çilek, köylü kadınlara gelir kapısı olacak. Kırsal alandaki kadınların tarımsal faaliyetlerde daha verimli olmalarını sağlamak amacıyla pilot illerde yürütülen 'Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Programı' kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce hazırlanan 'Çilek Toplayan Kınalı Eller' projesi bin 400 rakımlı Pozantı'nın Karakışlakçı köyünde uygulamaya konuldu. Hibe edilen 25 bin lira bütçe ile köyde çiftçilik yapan Münevver Aşama, Sultan Akın, Reyhan Aşama, Eşeli Aşama ve Dulkadın Karakaya için 5 dönümlük arazide çilek bahçeleri tesis edildi. 5 kadın çiftçi, uzmanlar tarafından çilek yetiştiriciliği konusunda eğitildi. Köylüler, ayrıca Türkiye'deki çilek üretiminin önemli merkezlerinden Silifke'de üreticileri ziyaret edip, üretim ve pazarlama hususunda bilgi aldı. Mayıs ayında tarla hazırlığı ile başlanan proje meyveye durdu. Karakaşıkçı köyünde düzenlenen 'Tarla Günü' ile çileklerin ilk hasadı yapıldı.
Törende konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, Adana'nın sadece ova olmadığını, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki ücra yerleri aratmayacak çetin şartlarda hayatını sürdüren insanların varlığına dikkat çekti. Kırsal kesimde yaşayan vatandaşların ekonomik olarak beli standartlara ulaşmasını hedeflediklerini belirten Aygül, "Bu nedenle 'Çilek Toplayan Kınalı Eller' projesini çok önemsiyoruz. Başlangıçta küçük bir bedelle başlayan bu çalışma inşallah gelecekte çiftçilerimizin yüzünü güldürecektir. Bu işe omuz veren gönüllü kadınlarımızı özellikle kutluyorum. Çiftçilik denilince genellikle erkekler akla gelir; ama yükün büyük bir kısmını hanımlarımız çeker. Proje kadınlarımızın daha fazla öne çıkmasını ve takdir görmesini de hedefliyor." dedi. Adana'nın Kıyı Akdeniz ve Fırat havzasından oluştuğuna işaret eden Hamit Aygül, Tarım Strateji Planı'nı hazırladıklarını ve bu yöreye ovadan farklı bir şekilde yaklaştıklarını kaydetti. Aygül, önümüzdeki yıldan itibaren çiftçilerin ortalama 3 ton çilek üretimiyle yaklaşık 40 bin lira gelir elde edeceğini vurguladı.
Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay ise köylü kadınlara yönelik çilek yetiştiriciliği projesini heyecanla karşıladığını ifade etti. Sadece kovan balcılığı yapılan Karakışlakçı'da bodur meyveciliğe geçilmesinin mutluluğunu yaşadığını hatırlatan Çay, "Bu sürece katkı koymaya çalışıyorum. Özellikle pazartesi ve cuma günleri kurulan pazarlarda köylünün ürününü satmasına imkan hazırlıyoruz. Ama bugün gördüğüm tablodan çok etkilendim. Çok aromalı çileğin değerlendirilmesi için kendime vazife çıkarttım. Her hafta getirildiği takdirde en az 20 kilo çileği alıp, Adana'daki bürokratlara taşıyacağım. Bu girişimle ürünün daha fazla tanıtılıp satışını teşvik edeceğim." diye konuştu. Pozantı Kaymakamı Mustafa Gözlet ise köyün ve ailelerinin ekonomisine katkı sunan kadınlara teşekkür etti. Bu ve benzeri faaliyetlere her türlü desteği vereceklerini dile getiren Gözlet, "Çeşitliliğimiz artacak. İlerisi inşallah köyümüz için daha da güzel olacak. Hayırlı olsun." şeklinde konuştu. Örnek uygulamada emeği geçenlere takdirlerini ileten Muhtar Harun Yetkin, aha önce meyvecilik yapan köylülerin proje ile çileğe yöneldiğini bildirdi. Çilek yetiştirmeye başlayan kadınlar adına konuşan Sultan Akın ise çileğe endişeli bir şekilde başladıklarını fakat şu anda emeklerinin karşılığını almış göründüklerini aktardı. Proje uygulayıcısı Çiltar Tarım İşletmesi'nde görevli Ziraat Mühendisi Dr. Ömer Taşkıran tarlada kadınlara yediveren olarak bilinen çilek hakkında bilgi verdi. Etkinliğe, Pozantı İlçe Tarım Müdürü Mustafa Avşar'ın yanı sıra çok sayıda davetli ve köylüler katıldı.