|
ATB Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi Sektörel Çalışma Toplantısı'nda deneme üretiminde 22 buğday çeşidinin kullanılmasına karar verildi Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akar: "Bu ülkede çiftçilik yapmak zorlaştı, çiftçi ne ekeceğini bilmiyor"
|
14.10.2014
601
|
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi Sektörel Çalışma Toplantısı yapıldı.
Antalya'da yetiştirilen buğday çeşitleri içinde yöreye en uygun buğday çeşidinin belirlenmesi amacıyla ATB'de düzenlenen toplantıda konuşan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Akar, Türkiye'de bölgelere göre tohum belirlenip üretim yapılması gerektiğini söyledi.
Trakya ve Diyarbakır'da aynı buğday tohumunun ekildiğini anlatan Akar, bunun verim ve kalitede istenen ürüne ulaşamamaya neden olduğunu vurguladı. Akar, "Bu ülkede çiftçilik yapmak zorlaştı, çiftçi ne ekeceğini bilmiyor" dedi.
ATB Başkan Yardımcısı Halil Bülbül de Antalya ve çevresinin toprak yapısı ve iklim çeşitliliği fazla olan bir bölge olduğunu ifade ederek, bölgede ekilecek buğday tohumuyla ilgili çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
"İstediğimiz verimi alamıyoruz"
ATB Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi Üyesi Ali Gök, Antalya'da ekilen buğday çeşitlerinin hepsinin yayla kesimine uygun olduğunu bildirdi. Gök, "Sahil kesimine uygun buğday çeşidi bulamıyoruz. Bu nedenle üretim ve kalitede azalma var. İstediğimiz verimi alamıyoruz. Aksu, Serik, Manavgat sahilinde daha iyi üretime yönelik buğday tohumu istiyoruz" diye konuştu.
Katılımcılar Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının bölgeye uygun verimli ve kaliteli buğday üretimi için tohum çeşitlerinin belirlenmesi için destek vermesini istedi. Toplantıda, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazileri, Manavgat ve Korkuteli ilçelerinde birer dönümlük alanlarda deneme parsellerinin oluşturulması, deneme üretiminde 22 buğday çeşidinin kullanılmasına karar verildi. -