|
Denizli merkez ve ilçelerinde görevli teknik personellere yönelik en önemli hububat zararlısı olan süne 'ye karşı mücadele eğitim toplantısı yapıldı.
|
21.02.2015
521
|
2015 yılı hububatta süne mücadelesi çalışmalarına başlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü; ilk olarak süne ile mücadele edecek teknik personeller için düzenlediği eğitime yönelik açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin KUTLU" Çiftçilerimizin emeğini ekonomik zarara çeviren süne zararlısı ile mücadelesine teknik personellerimizin eğitimi ile başlamış bulunuyoruz.
Hububat arazilerinde buğdayın danesinde emgi yaparak unun ekmeklik kalitesini bozan, hatta yemlik dane olmasına dahi engel olan hububat zararlısı süne ile yapılacak mücadele çalışmalarında daha etkin ve başarılı olabilmek için bu eğitimleri düzenlemekteyiz.
Kimyasal Mücadelenin pek tercih edilmediği süne zararlısında ilimizde uzun yıllar bu yararlı böcekler sayesinde kimyasal ilaç kullanılmayarak doğaya zarar verilmeden hububat üretimi gerçekleştirilmiştir. Böylece halkımız zirai ilaç kalıntısı olmayan ekmek tüketmekte aynı zamanda üreticilerimiz ilaçlama masraflarından kurtularak daha fazla kazanç elde etmektedirler. Bu vesileyle şahsım olarak bu mücadele görev alacak personelimize şimdiden başarılar diliyorum." dedi.
Bornova Zirai Mücadele İstasyon Müdürlüğünde uzman olarak görev yapan Ekrem KAYA tarafından verilen eğitimde süne kıymetlendirme sürveylerinde görev alacak 40 teknik personele konu hakkında bilgiler verilmiştir.
Bu eğitimde hububat zararlısı sünenin biyolojisi, dane de oluşturacağı kayıpların nedenleri ve sürvey çalışmaları anlatıldı. Süne zararlısının çoğalmasını engelleyen yararlı böceklere (parazitoid) konukçuluk yapan dut, badem, erik gibi ağaçların tarla kenarlarına dikilerek çoğaltılmasının önemi vurgulandı.