|
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) IPARD Projesi kapsamında Hassa ilçesinde çiftçilere yüzde 50 hibe destekli 13 adet traktör ve 9 adet çapa makinesi dağıtıldı.
|
15.05.2014
479
|
Öte yandan Sürü Yönetimi Kursu'nu tamamlayan 24 çiftçiye de belgeleri verildi.
Traktör dağıtımı için Hassa ilçesinde düzenlenen törene Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz ve eşi Zehra Lekesiz, Hassa Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ve eşi, Hassa Belediye Başkanı Abdurrahman Demirel, İş-Kur İl Müdürü Ahmet Bulanık, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, TKDK Hatay İl Koordinatörü Savaş Özgürsoy ve vatandaşlar katıldı.
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, tarım arazileri ile, Amik Ovası, Amanos Dağları, florası, faunası, bin bir çeşit bitki türü, limanı, kara ve deniz sınırı, yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla Hatay coğrafyasının bir bereket coğrafyası olduğunu ifade ederek, "Hatay'ımızın geleceğinin daha güçlü olabilmesi için önem verdiğimiz "5 T" olarak özetlenebilir öncelikli sektörlerimiz var. Bunlar, teknoloji, taşımacılık, turizm, ticaret ve tarım" dedi.
Lekesiz, Türkiye'de tarım sektöründe istihdam oranı yüzde 16'larda iken ilimizde bu oranın yüzde 30'lara ulaştığını, Türkiye'de GSMH içerisindeki oranı yaklaşık yüzde 9'larda iken, ilimizde bu oranın yüzde 16'lara çıktığını ifade ederek, "İlimizde tarım sektörünün daha güçlü olabilmesi için önemli yatırımlar yapılıyor. Başta Reyhanlı Barajı olmak üzere, Tahtaköprü Barajı, Büyük Karaçay Barajı ve İskenderun-Arsuz bölgesinde ihale hazırlıkları devam eden baraj tüm bölgemizi köklü şekilde değiştirecek, dönüştürecek kapasitede yatırımlar. İnşallah 366 gün sonra Reyhanlı Barajı'nın açılışını hep beraber yapacağız. 600 bin dönüm arazi basınçlı sulama sistemiyle sulanacak. Bir taraftan arazilerin toplulaştırma işlemleri de yapılıyor. Her parsele araç yolu ulaşacak. Tahtaköprü Barajı'nın yükselmesi ile beraber bunlardan Hassa ve Kırıkhan ilçemiz de yararlanacak" diye konuştu.
Lekesiz, söz konusu yatırımların yöre çiftçimizin gelirini artıracağını bununla beraber ilimizin ve ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacağını, ilimizin toplam GSMH'sının 3'e, 4'e katlanacağını söyledi. Lekesiz, "Çiftçilerimiz yeniliğe açık tutum ve tavırlarıyla planı benimsediler. Tarım sektöründeki gidişatımızı rakamlarla her ay, her gün, her yıl takip ettik. Sadece son 3 yılda ilimiz genelinde yaklaşık 1000 yeni meyve bahçesi kuruldu. Üretilen meyvelerin tamamı da ihracata yönelik, dünya pazarlarının istediği kalitede ürünler. Plan kapsamında sadece meyve bahçeleri değil, soğuk hava depoları, traktör dağıtma organizasyonları, modern çapalama tesisleri de yapıldı" diye konuştu.
Konuşmalarının ardından toplam maliyeti 760.290,00 TL. olan traktörler çiftçilere dağıtıldı, Sürü Yönetimi Kursu'nu tamamlayan 24 çiftçiye de belgeleri verildi.
Törenin sonunda çiftçiler, traktörlerini çalıştırarak tarlalarının yolunu tuttu.