|
Çarşamba Ziraat Odası Toprak Tahlil Laboratuvarında 2013 yılı başından bugüne kadar 2 bin 238 toprak analizi yapılarak üreticiye sonuçlarının bildirildiği belirtildi.
|
14.02.2014
340
|
Ziraat Mühendisi Orhan Demirsoy, üreticilerin sezon başında kesinlikle toprak tahlili yaptırması gerektiğini vurguladı.
Geçmiş yıllarda ezbere gübre atımının fazla olduğunu, Çarşamba Ziraat Odası Laboratuvarı sayesinde bunun önüne geçildiğini ifade eden Demirsoy, şöyle devam etti:
"Çarşamba Ziraat Odası, Çarşamba Ovası, Bafra Ovası, Ayvacık, Salıpazarı, Tekkeköy, Terme ve çevre ilçe çiftçilerine toprak analizi yapıyor. Buralardaki üreticilerden gelen örnekler 6 yıldır hizmet veren toprak analizi laboratuvarında inceleniyor ve doğru gübrelemenin nasıl yapılması gerektiği üreticiye aktarılıyor. Üretici eylül, mayıs ayları dönemi arasında toprak numunesi getiriyor. 2013 yılında 2 bin 238 toprak numunesi getirildi. Laboratuvar en son teknoloji ile kurulmuş bir laboratuvardır. Güvenilirliği bölge ilçelere de yayılmıştır. Ovaya en yakın laboratuvar Samsun merkezde. Odamızda laboratuvar olması çiftçimiz için çok iyi oldu. Maddi yönden de manevi yönden de büyük bir zahmetten kurtulmuş oldular."
Demirsoy, 2014 yılında 3 bin tahlil rakamını aşabileceklerini belirterek, "Toprak analizinde devlet dönüm başına maddi kaynakla, bir bölümünü de karşılayıp analizi de teşvik ediyor. Bitkisel üretimde daha kaliteli daha bol ürün almak için gübre kullanımı önemli bir faktördür. Gübre, bitkinin beslenmesinde, toprağı besin maddeleri bakımından zenginleştirmek için uygulanır. Toprak canlı bir varlıktır. Her canlı gibi onun da beslenmeye ihtiyacı vardır. Toprağı beslerken gübreyi toprağa en uygun zamanlarda, bitkinin isteği olan cinsten ve uygun miktarlarda atmalıyız ki faydalı olsun, ekonomik olsun" dedi.
Toprak tahlillerinin amacının topraklarda bulunan bitkiye yarayışlı besin maddesi miktarlarını bularak, o topraklarda yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübre cins ve miktarlarını ortaya konulması olduğunu söyleyen Demirsoy, şunları kaydetti:
"Çiftçilerimizin kafasında daima, tarlasında yetiştirdiği ürün için hangi gübrenin, ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanılacağına dair sorular vardır. Gübreleme yapılmadan önce hangi gübreden, ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanılacağını öğrenmek gerekir. Karlı bir gübreleme ancak, bitkinin isteği olan gübre cins ve miktarını bilmek ve bu gübreleri en uygun zamanda ve şekilde toprağa uygulamakla yapılabilir. Yanlış zamanda ve yanlış şekilde gübre kullanılabilir. Bunun sonucu olarak gübreden beklenen yarar sağlanmayabilir. Eksik veya fazla, yanlış cins ve zamansız gübre kullanmamak için gübre kullanmadan önce toprağın mutlaka analiz ettirilmesi ve laboratuvardan alınacak toprak analiz raporu sonucuna göre gübre kullanılması gerekmektedir."