Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Gök: "Engebeli arazilerde eski yöntemlerle çalışmaktan başka çare yok dedi.
Yüzyıllardır kullanılan at tırmığının yaptığı işi hiçbir makine yapamıyor" Kars'ın Sarıkamış ilçesinde asırlardır kullanılan tarım aletleri, bugün de çiftçilerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
İlçe ile köylerde geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, traktör, biçerdöver ve diğer gelişmiş makinelerin yanı sıra tırpan, dirgen, at tırmığı gibi geleneksel tarım aletlerini kullanmaya devam ediyor.İlçeye 5 kilometre uzakta bulunan Alisofu köyündeki çiftçiler, hayvanları için mera ve çayırlarda yılın ilk otlarını biçmeye başladı.
Çayırda toplanan çiftçiler, tırpanlarını örste dövdükten sonra "masat" dedikleri bileme taşıyla keskinleştirip ot biçiyor. Biçilen otlar, dirgen ve at tırmığıyla toplanıyor.
Düz alanda otları traktörle biçen çiftçiler, engebeli arazide ise asırlardır kullanılan tırpan, dirgen ve at tırmığıyla çalışıyor.Hasat yapan çiftçilerden Halis Akın, AA muhabirine, bölgede tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin eski tarım aletlerini kullanmayı sürdürdüğünü, modern makineler olmasına rağmen her zaman bu araçlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Bu geleneksel aletlerin hiçbir zaman değerini kaybetmeyeceğini ifade eden Akın, "Traktörümüz, biçerdöverimiz ve yeni çıkan tarım aletlerimiz var ama öyle bir yer geliyor ki bunların hiçbiri iş yapmıyor. Bu sırada tırpan, dirgen, at tırmığı gibi eski aletleri kullanmak zorunda kalıyoruz. Yani geleneksel aletlerden asla vazgeçemiyoruz" diye konuştu.
Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök de bütün köylerde modern tarım aletleri bulunduğunu ancak bunların her yerde iş görmediğini belirtti.Gök, "Taşlık, yamaç ve engebeli arazide biçerdöver ya da diğer makineler çalışamıyor. Otlar mecburen tırpanla biçiliyor. Biçilen otlar, at tırmığı veya el tırmığıyla toplanıyor. Engebeli arazilerde eski yöntemlerle çalışmaktan başka çare yok. Yüzyıllardır kullanılan at tırmığının yaptığı işi hiçbir makine yapamıyor" dedi.