İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile ortaklaşa eğitim çalışmalarını sürdüren Ziraat Odası Başkanlığı, çiftçilerin devlet desteklerinden yararlanabilmeleri, üründe verimliliğin artırılması ve daha profesyonel olarak en kaliteli ürünün alınmasını amaçlıyor.
Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk ve Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Mustafa Şahin eğitimlerin sürdürüldüğü Topakkaya ve Yeşiltepe kasabalarında çiftçilerle bir aya geldi. Burada tarımın ve eğitimin önemine dikkat çeken yetkililer, çiftçilerin bu tür eğitimleri kaçırmamaları gerektiğini söyledi.
Kursa katılan çiftçilerden sertifika almaya hak kazananlar Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından aromatik bitki yetiştiriminde ekiminden hasadına ve tüm makine ekipmanları alımında ve kullanımında desteklenecek.
Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, amaçlarının çiftçileri her alanda eğitmek ve bilinçlendirmek olduğunu belirterek, "Buradaki amacımız çiftçilerimizi bilinçlendirmek. Her alanda çiftçilerimizin arpa, buğday, aromatik bitki ekimi konusunda bilinçlendirmek ve ülke milli ekonomisine her türlü katkıyı sağlamak amacındayız. Ayrıca Kırsal Kalkınma da çiftçilerimize yüzde 50 hibeli makine ekipman desteği oluyor. Türkiye çiftçilerimizin, Aksaray çiftçilerimizin de bundan yararlanmasını sağlamak istiyoruz" dedi.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Bestami Zabun da eğitimin önemine değinerek, "Buradaki amacımız eğitim çalışması yapmak, bu eğitimde de ziraat odası ile ortak hareket ediyoruz. Verilen eğitimler çerçevesinde çiftçilerimizi modern tarım tekniklerini öğretmekle birlikte Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun programı çerçevesinde sunmuş olduğu imkanları anlatıyoruz. Böylelikle bu imkanlardan çiftçilerimizin faydalanmasını sağlıyoruz. Eğitim sonrasında ise çiftçilerimize verdiğimiz sertifika ile birlikte yaptıkları projeyi Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu'na müracaat ederek, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği konusunda makine ekipman desteğini almak ve ürettikleri ürünlerin daha kolay bir şekilde pazarlamalarını sağlamak amacıyla eğitim veriyoruz" diye konuştu.
Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk ise, eğitimin hayatın her alanında çok büyük önem arz ettiğini vurgulayarak, "Biz de Aksaray'da Tarım Platformu olarak Aksaray'ın tarım ve hayvancılığını geliştirmek için çaba sarf ediyoruz. Tarım ve hayvancılıkta ciddi sorunlar var. Özellikle girdi fiyatları çok yüksek. Ama böyle desteklemelerinde olduğunu ifade etmek isterim. Tarım ve hayvancılıkta en büyük sıkıntı bence eğitim. Herkes tarım işliyor, herkes çiftçilik yapıyor, herkes hayvancılık yapıyor ama herkes bu işten ne yazık ki para kazanamıyor. Bu işi ciddi yapan insanlar para kazanıyor. O yüzden eğitim faaliyetlerini çok önemsiyoruz. Hayatın her alanında eğitimin şart olduğunu bilmemiz lazım. Bu nedenle kendimizi her daim geliştirmeliyiz. Bitki desenini değiştirmeliyiz, hayvancılığı daha iyi şartlarda bilimsel metotlarla yapmalıyız. Eğer bu iş bizim mesleğimiz ise, biz bu işten geçimimizi temin ediyorsak bu işi bilimsel metotlarla yapmalıyız, ciddi yapmalıyız ki hem üretelim, üreterek ülkemizin ihtiyacını karşılayalım, devletimizi, hükümetimizi dışarıdan ithal ürünler almak zorunda bırakmayalım. Kaliteli ve sağlıklı üretelim, bilinçli üretelim. Bu nedenle eğitim faaliyetlerini biz çok önemsiyoruz. İnşallah diğer alanlarda da böyle eğitim faaliyetleri olur" şeklinde konuştu.
Eğitim programlarına katılan çiftçiler ise eğitimden son derece memnun olduklarını ifade ederek, eğitim programlarında bir çok yenilikleri öğrendiklerini ve özellikle bitkiler konusunda ciddi bilgiler aldıklarını aktardı.