|
Devletin buğdaya ton başına 862 liralık müdahale fiyatı, çok az bulundu.
|
19.06.2015
584
|
Çukurova ve Güneydoğu’da buğdayını satıp borçlarını ödemek isteyen çiftçi, tüccarın insafına terk edildi.
Ton başına üretim maliyetinin 900 TL olduğu ekmeklik buğdaya devletin ton başına verdiği 862 liralık müdahale alım fiyatı, düşük bulundu. Oysa, ekmeklik buğday fiyatı, 2015 yılında 2014 yılına göre yüzde 2,4; gübre fiyatı ise yüzde 5,8 arttı, çiftçi, açıklanan fiyattan memnun kalmadı. Ziraat odalarının yanı sıra, değişik kesimlerden buğday fiyatına tepkiler geliyor.
Böyle destek olmaz
MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan buğday destekleme fiyatını eleştirdi. Sadir Durmaz, çiftçilerin içinde bulunduğu durumu anlatırken, buğdayda ton başına üretim maliyetinin 900 TL olduğu dikkate alındığında açıklanan destekleme alım fiyatının çiftçiyi memnun etmeyeceğini ifade etti. Durmaz, ekmeklik buğday fiyatının 2015 yılında 2014 yılına göre yüzde 2,4, gübre fiyatının ise, yüzde 5,8 arttığını kaydetti. Sadir Durmaz, buğday destekleme alım fiyatının Çukurova ve Güneydoğu Anadolu’da buğday hasadının büyük ölçüde tamamlanmasından sonra açıklanmış olmasının, hasat ettiği ürününü satarak bir an önce borçlarını ödemek isteyen çiftçinin, tüccarın insafına terk edilmesine sebep olduğunu söyledi.
Mazot, gübre pahalı
Durmaz, şöyle konuştu; “Prim desteği ve diğer destek ödemelerinin üzerindeki bütün yasal kesintiler kaldırılmalıdır. Maalesef Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca açıklanan buğday fiyatı üreticiyi tatmin etmekten çok uzaktır. Dünyanın en pahalı mazotunu, gübresini ve elektriğini kullanan çiftçimiz ağır girdi maliyetleri altında ezilmektedir. Tarımsal üretimin en temel girdileri olan mazot, gübre ve elektrik enerjisindeki yüksek vergi oranları acilen kaldırılmalıdır”. Buğdayla ilgili sektörel bazda ve üretici için yararlı olacak tedbirlerin alınmasını isteyen Sadir Durmaz, Türk çiftçisinin dünya ile rekabet etmesi için Tarım sektörünün en az AB ve ABD çiftçileri kadar desteklenmesi gerektiğini belirtti. Girdi fiyatlarını diğer ülkelerle rekabet edebilecek düzeye indirecek desteklerin verilmesinin önemine dikkat çeken Durmaz, sertifikalı tohumluk ihtiyacının tamamının uygun fiyatlarla temini için gerekli çalışmaların tamamlanması, sertifikalı tohumluk kullanımının yaygınlaştırılarak geliştirilmesini istedi.