|
Tokat'ın Niksar ilçesinde meyvecilik ürün deseninde ana ürün olarak yer alan ceviz yetiştiriciliğinde modern tarım tekniklerinin uygulaması yaygılaşıyor.
|
13.09.2013
700
|
2008 yılında ilçe çiftçisinin ceviz soyma makinesi ile tanışmaları ve cevizlerinin yeşil kabuklarının meyvesinden ayrılması işlemini makine ile yapmaya başlamalarının ardından 2013 yılında da ceviz hasat sezonunda cevizlerinin hasadını ceviz dökme makinesi ile yapmaya başladılar.
Niksar İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Fatih Usta, Ziraat Teknikeri Ali Osman Türker, Cevizci İş Adamı Halis Yılmaz, Serenli Beldesi Belediye Başkanı Nurettin Keleş, Niksar Organik Meyve Yetiştiricileri Birlik Başkan Yardımcısı Ali Yıldırım, bahçe sahibi Mehmet Keleş, önder çiftçi Ali Gümüş ve diğer organik meyve üreticilerinin katılımı ile organik tarım tekniği ile yetiştiriciliği yapılan ceviz ağaçlarında; ceviz dökme makinesi ile hasat yapılarak, çiftçilere teknik açıdan tanıtımı ve faydaları uygulamalı olarak anlatıldı.
"MAKİNE NASIL ÇALIŞIYOR"
Ceviz dökme makinesi traktörün kuyruk miline bağlı olarak çalışıyor. Ceviz ağacının büyüklüğüne göre dal ya da gövde kısmına ağacın kabuk dokusuna zarar vermeyecek şekilde bağlanarak titreşimle cevizlerin dökülmesi işlemi gerçekleştiriliyor. Bu makine sayesinde 1 işçinin ancak 7-8 günde dökebileceği yaklaşık 40-50 ağacın döküm işlemi sadece 1 günde yapılabiliyor. Ceviz dökme makinesi ağacın büyüklüğüne göre 1 ağacı 5 dakika ile 15 dakika arasında dökebiliyor. Çiftçilerin döküm maliyetini önemli ölçüde aşağılara düşüren makine 2013 yılı hasat sezonunda 10 köyde 15 adet alınarak döküm işlemlerinde kullanıldığı kaydedildi.
Niksar'da 50 bin adet meyve veren yaşta (yerli ve yabancı çeşitler dahil), 50 bin adet de meyve vermeyen yaşta (yeni dikilen meyve çağına gelmemiş) toplam 100 bin adet ağaç ile ceviz üretimi yapılmakta olup ceviz yetiştiriciliği halen hızla artış göstermekte.
Tokat için ceviz hasadı giderleri hesaplanırken Niksar, Almus, Reşadiye, Erbaa ve diğer ilçelerin yoğun kapama yetiştiricilik yapılan 65 köyü baz alınarak yapılan bir çalışmaya göre; yevmiye ile ceviz döken sırıkçı giderlerine oranla makineli hasatta bu giderin yüzde 85-90 oranında düştüğü ve bu sayede de yaklaşık 90 bin TL'nin 65 köyde çiftçinin cebinde kalarak milli ekonomiye katkı sağladığı hesaplanmakta.