|
Antalya Manavgat'ta Afrika Hastalığı(Lumpy Skin Disease) karşı ilçede tüm büyükbaş hayvanların aşılacağı bildirildi.
|
23.06.2014
595
|
Türkiye'de ilk Afrika hastalığının geçen yıl Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde görüldüğü ve ilçedeki tüm büyükbaş hayvanların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından karantina altına alındığı ifade edildi.
Hastalığın Kahramanmaraş'tan ülke geneline yayılma ihtimaline karşı Manavgat'ta 23-25 Haziran tarihleri arası tüm büyükbaş hayvanlara aşılama çalışması yapılacağı kaydedildi. Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Yeşim Tıravoğlu Demirtaş, hastalığın asıl adının 'Sığırların Nodüler Ekzantemi' olduğunu söyledi. Hastalığının dünyadaki yaygın ismi 'Lumpy Skin Disease' ismi ile bilindiğini belirten Demirtaş, ülkede ihbarı mecburi hastalıklar listesinde olduğunu kaydetti.
Hastalığın ilk olarak 1929 yılında Afrika'nın güney ülkelerinde çıkan Lumpy Skin Disease daha sonra Mısır ve İsrail'de de salgınlaştığını anlatan Demirtaş, Lumpy Skin Disease (LSD) deri üzerinde şişliklerle görüldüğünü ve aynı şişliklerin iç organlarda da oluştuğuna dikkat çekti. Demirtaş, "Sütün birdenbire azalması, şiddetli düşkünlük hali, gebelerde yavru atma, hızla zayıflama, topallık ile kendini gösterir. Hastalık sokucu sineklerle bulaştırılır. Doğrudan temas da bulaşma yoludur. Ağız ve burundan gelen akıntılarla veya süt ile temas bulaşma kaynağı olabilirse de hastalığın sokucu, kan emici sineklerle bulaşması başlıca yayılma yoludur." dedi.
Veteriner hekim Arif Kökçam, hastalığın yayılma riskini yüzde 3-85 arasında olduğunu kaydetti. Lumpy Skin Disease' den ölüm oranı yüzde 3 olduğunu ancak; ikincil enfeksiyonlarla bu oran yükselebileceğini ve kuluçka dönemi 2-5 hafta olduğunu kaydetti. Bu hastalığa karşı ergin sığırların biraz daha dayanıklı olduğunu ve buzağılar hassas olduğunun altını çizen Veteriner Kökçam, "Baş, boyun, meme çevresi ve ayaklarda sert şişlikler kendini gösterir. Ayrıca, karaciğer, işkembe, dalak, akciğer ve sindirim yolunda bu şişkinliklerin aynısı oluşur. LSD böcek ısırması, kurdeşen, deri tüberkülozu, nokra ve benzer deri hastalıklarıyla karışabilir. Tam olarak serolojik testler veya virüs izolasyonu ile kesin teşhis yapılır. Hastalıktan korunma için iki yöntem vardır. Birincisi sineklerle mücadele, ikincisi ise aşılamadır." ifadesini kullandı.
Hastalıktan korunmada bilinen tüm biyogüvenlik uygulamaları tamamen yerine getirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Kökçam, hayvan nakillerinin kontrol altına alınması, karantina, temizlik, dezenfeksiyon, hastalıktan dolayı kesilen hayvanların imhası gibi önlemler ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti.
Kökçam, hastalığın insanlara da bulaşma ihtimali bulunduğunu ve bu sebeple gerek patlamış şişliklerden gelen akıntılar, gerekse ağız, burun ve göz akıntılarından sakınmak, antiseptik, dezenfektan, deterjan kullanmayı ihmal edilmemesi gerektiğini ve virüsün yara kabukları içerisinde 35-40 gün canlı kalabildiği sözlerine ekledi.
Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre ilçede kayıtlı 27 bin 500 büyükbaş, 75 bin koyun ve 65 bin kıl keçisi bulunuyor.