Gıda ve tarım sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, Bursa'ya Tarım Islah Organize Sanayi Bölgesi'nin kazandırılması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin üretim merkezi Bursa'da, BTSO Meslek Komiteleri'nin çalışmaları yoğun bir tempoda sürüyor. "Bursa Büyürse Türkiye Büyür' mottosuyla hareket eden BTSO'nun Meslek Komiteleri, Genişletilmiş Sektörel Analiz Toplantıları ile sektörlerindeki beklenti ve gelecek planlarını masaya yatırıyor. Oda Merkez Binası'nda gerçekleştirilen 12. ve 42. Meslek Komitesi Genişletilmiş Sektörel Analiz Toplantısı'nda da gıda ve tarım sektörü temsilcileri biraraya geldi. Toplantıya, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur ile komite üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı.
Aytuğ Onur, BTSO Meslek Komiteleri'nin yoğun gayreti ve çalışmalarıyla Bursa'daki tüm kurumları ortak akıl etrafında buluşturduklarını anlattı. Komitelerin sadece kendi sektörlerine değil, BTSO'nun projelerinde de aktif rol oynadığını ifade eden Onur, komitelerle birlikte kente değer katan projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini söyledi.
"TÜRKİYE TARIMSAL HASILADA AVRUPA BİRİNCİSİ"
Türkiye'nin 61 milyar dolarlık tarımsal hasıla ile Avrupa'da birinci, dünyada ise 7'nci sırada yer aldığını kaydeden Onur, "Yeni hedef ise 150 milyar dolarlık tarımsal hasıla ve 40 milyar dolarlık gıda ihracatıdır. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye için de stratejik öneme sahip sektörler arasında bulunan tarımda dünyadaki gelişmeleri doğru okumak ve adımlarımızı ona göre atmak zorundayız. Toplam arazisinin yüzde 40'ında tarımsal faaliyetlerin yürütüldüğü Bursa, ülkemizin sofralık zeytin üretiminin yüzde 40'ını, şeftali üretiminin yüzde 28'ini, siyah incirin yüzde 80'ini, çilek üretiminin yüzde 19'unu, domates üretiminin yüzde 11'ini, biber üretiminin yüzde 15'ini ve bezelye üretiminin de yüzde 50'sini karşılamaktadır" dedi.
"BURSA'YA TARIM İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİ KAZANDIRMALIYIZ"
Türkiye'nin gıda ihtiyacını önemli ölçüde karşılayan Bursa'nın geleceğe iyi hazırlanması gerektiğini anlatan Onur, "Bu kapsamda tarımsal faaliyetlerin verimli ve organize bir şekilde yapılması büyük anlam taşıyor. Bu nedenle Bursa'da Tarım İhtisas OSB'yi kazandırmalıyız" diye konuştu. 42'nci Meslek Komitesinin çalışmaları arasında yer alan Tarım İhtisas OSB talebini geçtiğimiz ay TOBB'da düzenlenen şurada Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunduklarını kaydeden Onur, bu projenin tarım ürünlerinin toplanmasından son tüketim alanındaki dağılımına kadar tüm pazarlama hizmetlerinin bir bütünlük içinde yerine getirilmesini sağlayacağını söyledi.
Onur, Küresel Fuar Acentesi Projesi çerçevesinde Ekim ayında Almanya'da düzenlenecek olan Anuga Gıda ve Gıda Sanayi 2015 fuarına tüm sektör temsilcilerini davet etti.
"ORGANİZE TİCARET BÖLGESİ İSTİYORUZ"
42. Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ahmet Şentürk ise BTSO'nun organize ticaret bölgeleri konusunda Bursa'da farkındalık oluşturduğunu söyledi. Gıda sektörünün yeni nesil alanlara ihtiyacı olduğunu anlatan Şentürk, bu konuda tüm dinamiklerin birlikte hareket etmesi gerektiğine işaret etti.
"BURSA, ZEYTİNYAĞINDA DÜNYA MARKASI ÇIKARTABİLİR"
12. Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Yıldız, Bursa'nın gıda sektörüne ham madde sağlayan önemli merkezlerden birisi olduğunu söyledi. Yıldız, Bursa zeytinyağının dünyaca ünlü bir markaya dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, "Zeytinyağının diğer yağlardan farklı özellikleri bulunuyor. Bu noktada Bursa, dünyaca ünlü bir zeytinyağı markası çıkartabilir. Girişimciler, bu sektöre yönelmelidir. Artık zeytinyağında, katma değeri yüksek bir ürünü ortaya çıkartmamızın vakti geldi" diye konuştu.