|
Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde bulgur yapımında kullanılan buğdayın değirmende öğütülmeden önce ovularak tavlanmasının büyük önem taşıdığı bildirildi.
|
21.07.2015
1114
|
Hisarcık’ta elektrikli değirmen işleten Mustafa Dağartlı, tavlanmamış buğdayın direkt olarak öğütülmeye alınması durumunda kepeğin buğdaydan ayrılmamasına ve buğdayın kabuğu ile birlikte öğütülmesine sebep olacağını söyledi.
Dağartlı, “Bunun sonucunda elde edilen öğütülmüş ürün siyah bir görünümde un elde edilmesine sebep olur.
Tavlama işleminin önemi işte bu noktada ortaya çıkmaktadır. Tavlanmış ve dinlenmiş buğdayda verilen nem oranından dolayı kabuk gevşeme yaparak bu nemlendirme sayesinde verilen su, buğdayın özüne kadar işler. Tavlama buğdayda hem renk değişimini sağlar, hem de kabuklarından ayrılmasını hızlandırır. Bu nedenle bulgurluk buğday öğütmek için değirmene gelen vatandaşların buğdaylarını biraz su serpiştirerek ellerimizle 15-20 dakika ovarak tavlayıp bir süre bekletiyor ve öğütmeye hazır hale getiriyoruz.”dedi.
Buğdayı değirmende öğüterek elde edilen bulgur kadınlar tarafından güneşte kuruması için sokak aralarında hazırlanan sergilere dökülüyor. Burada en az bir gün kurutulduktan sonra temizlenip eleklerle elenen bulgur daha sonra tüketilmek üzere çuvallara dolduruluyor. Vatandaşlar, sadece su ve buğdaydan üretilen, hiç bir kimyasal katkı maddesi olmayan bulgurun lezzetinin daha başka olduğunu söylediler.