|
Türkiye ve Bulgaristan dünya gülyağı üretiminin yüzde 90'ını karşılıyor. Türkiye yüzde 60 payla gülyağında lider olsa da Bulgaristan bu alandaki yatırımlarını hızla artırıyor.
|
11.06.2015
584
|
Bulgaristan’da gül hasadını izleyen Fransız haber ajansı AFP, Bulgar gülcülerin kendi gülyağlarını Avrupa Birliği (AB) koruması altında alarak atağa kalktıklarını hatırlattı. Bulgarlar geçen yıl ekimde, 9 yıllık bir değerlendirme sürecinin ardından ‘Bulgar Gül Yağı’nı Avrupa Birliği’nin Menşe Adı Korunan Ürünler ve Coğrafi İşareti Korunan Ürünler listesine sokmayı başarmıştı.
Bulgar gülyağı böylece Fransız Roquefort peynirine benzer bir koruma altına alındı. Tescilin arkasındaki isimlerden Filip Lissicharov, AFP’ye, “Devasa bir başarı kazandık” dedi.
AFP, Bulgaristan’da Gül Vadisi’nde tarım işçilerinin gün doğmadan işe başladığını, gülleri üzerinde henüz çiğ varken elle topladığını çünkü hava ısınınca yağın yapraktan gövdeye kaçtığını yazdı. Gülyağı, Şam gülü de denilen yağ gülünden üretiliyor.
Yapraklar kaynatılıp damıtılarak gülyağı elde ediliyor. Bir kilo gülyağı üretmek için 3500 kilo yaprak gerekiyor. Bulgaristan 5.2 ton gül yaprağından yıllık 1.5 ton gülyağı üretiyor. Üretimin çoğu Kazanlık şehrinin etrafındaki ovada yapılıyor. Sarımtrak gülyağı kavanozlara doldurularak satılıyor. ‘Sıvı altın’ olarak anılan gülyağının kilogramı 6 bin - 6500 euro arasında alıcı buluyor.
Gülyağı alıcılarının genellikle Fransa, ABD ve Asya’dan aracı kuruluşlar olduğunu belirten AFP bu şirketlerin de gülyağını Christian Dior, Estee Lauder ve Chanel gibi lüks parfüm üreticilerine sattığı bilgisi verdi. Hemen hemen tüm pahalı parfümlerde gülyağı kullanılıyor. İçinde 370’in üzerinde bileşen olan gülyağı kokusu için değil, parfümlerin içindeki bileşenleri harmanlaması ve parfümün tende kalış süresini uzatması için kullanılıyor.