|
Gaziantep ve Şanlıurfa'daki ortak projeyle antepfıstığı üretimi yüzde 30 arttı.
|
25.09.2013
1235
|
Nestle Damak ile TEMA Vakfı’nın Gaziantep ve Şanlıurfa’da 3 yıldır yürüttüğü “Fıstığımız Bol Olsun” projesine katılan bahçelerde üretilen antepfıstığında yüzde 30 verim artışı sağlandı. Projeye katılan çiftçiler verim artışından memnun, ancak devletin antepfıstığına dikim desteği vermemesinden de şikâyetçi. Kuru tarımda 10 yıl, sulu tarımda 4-5 yılda ürün vermeye başlayan fıstık ağaçlarına destek verilmediği için çiftçi, pamuk ekimine yönelmiş durumda.
21 bahçede eğitim
İlk üç yıl için 1.5 milyon lira bütçe ile gerçekleştirilen projede bugüne dek Gaziantep’in Gökçepayam, Yaylacık, Süleymanobası köyünde ve Şanlıurfa’nın Yukarı İncirli köyünde bulunan 367 dekar alana sahip 21 bahçede teorik ve uygulamalı eğitimler, hastalıklarla ve zararlılarla mücadele, erozyonu önleme çalışmaları gerçekleştirildi. Bahçelerde hastalıklarda yüzde 80’e varan azalmalar görüldü. Biyolojik çeşitliliği korumak için yürütülen proje kapsamında hafta sonu Atlas dergisi yönetici ve okuyucularının da katılımıyla Gaziantep’in Gökçepayam köyündeki bir bahçede fıstık hasadı yapıldı. Projeye katılıp daha yüksek verim almaya başlayan çiftçiler diğer üreticiler için iyi birer örnek oluşturuyor. Ama antepfıstığı üretiminde devletin önlem almasını gerektiren birçok sorun yaşanıyor.
Dikim desteği istiyorlar
750 yaşa kadar ulaşabilen antepfıstığı ağaçları bir yıl ürün verip ertesi yıl vermiyor. Gelecek yılı kurtarmak isteyen çiftçinin de stoklama yapması fiyatları fahiş miktarda artırıyor. Bu yıl fıstığın kilosu iki katına çıktı. Baklava, ezme, dondurma yapımında kullanılan yeşil içli aromalı fıstığın geçen yıl 25 lira olan kilogram fiyatı bu yıl 50 lira. Ancak bu ürünlerin çiftçiden çıkış fiyatı 10 lira civarında. Devlet destekli fıstık kooperatifi geçen yıl kapanınca üretici, devlet alım yapmadığı için aracı kurumlarla karşı karşıya kaldı.
Aracı kurumlar fiyatı yükselterek gıda sanayisine satınca üretici de sanayici de yüksek fiyat yüzünden mağdur oldu. Fıstık üreticisinin en acil talebi ise Tarım Bakanlığı’nın en azından dikim desteği sağlaması. Çünkü bir ağacın fıstık verebilmesi için TEMA ile Nestle’nin projesindeki eğitimler hayata geçirildiğinde 5 yıl, geleneksel yöntemlerde ise 10 yıl geçmesi gerekiyor. Gaziantep’te çiftçilerin çoğu verimli topraklara hemen karşılığını alabildikleri pamuğu, çorak dağlık bölgelere ise fıstık ağaçlarını ekmeyi tercih ediyor.
Cumhuriyet