|
Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Ar-Ge Koordinatörü Akkurt: - "Ayçiçeğinde bor uygulamasının verim ve kalite artışına önemli etkileri olduğunu gözlemledik"
|
16.04.2015
629
|
Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Ar-Ge Koordinatörü Dr. Fatih Akkurt, ayçiçeği üretiminde bor uygulamasının, verim ve kalitenin artışını etkilediğini söyledi.
Akkurt, Kırklareli Şeker Depoları Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Ayçiçeği ve Bor Konferansı"nda, ayçiçeğinde verimin ve kalitenin arttırılması için bor kullanılması gerektiğini belirtti.
Türkiye'de en verimli topraklarda bile PH değerinin yetersiz olduğunu ifade eden Akkurt, şöyle konuştu:
"Türkiye'de yaklaşık 25 milyon hektar üretim alanı bulunuyor. Ülkemiz topraklarına baktığımızda yüksek PH, yetersiz yağış ve organik madde gibi sorunlar ortaya çıkabilmekte. Bor elementinin yeterince kullanılamaması ve yaygınlaştırılmaması da en büyük sorunlardan. Ülkemizde çinko eksikliğinden kaynaklı bitki beslenmesine çok önemli etkisi oluyor."
Akkurt, Türkiye'deki toprakların yüzde 46'sında bor düzeyinin çok az ve yetersiz olduğunu tespit ettiklerini aktardı. Dünyanın bor rezervinin yüzde 72'sinin Türkiye'de olduğunu vurgulayan Akkurt, şöyle devam etti:
"Dünyada bor kullanımı artıyor. Özellikle tarım sektörü gelişmiş ülkelerde makro besin elementlerinin yanında bor gibi mikro besin elementlerinin de sistematik ve yaygın bir şekilde kullanıldığını biliyoruz. Ülkemizde sistematik ve yaygın bir şekilde bor kullanımı yok. Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile 2011 yılında imzaladığımız protokol kapsamında tarım araştırma ve uygulama politikamızı yürütmeye aldık."
Akkurt, bor kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasının önemli olduğunu dile getirdi.
Özellikle gübre piyasası ve çevreye duyarlı tarım politikalarını oluşturmaya hizmet etmek amacıyla tarım, araştırma ve uygulama politikaları yürüttüklerine değinen Akkurt, "Program kapsamında ayçiçeği gibi bitkisel değeri önemli olan projeleri destekliyoruz. Ayçiçeğinde bor uygulamasının verim ve kalite artışına önemli etkilerinin olduğunu gözlemledik" diye konuştu.
Sabacı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çakmak ise bor elementine en çok ayçiçeğinin ihtiyaç duyduğunu kaydetti.